nieuws

Faillissementsaanvragen Hanzevast-fondsen

Financieel

Hatfield Philips, special servicer van CMBS Carlie Mesdag, vroeg het faillissement aan van de Hanzevast-CV’s Holland 55 en 61, omdat de financieringen op de portefeuille niet op tijd zijn terugbetaald. In totaal 1.500 participanten dreigen hun inleg van 40 miljoen euro te verliezen. Na de behandeling van de faillissementsaanvraag in Lelystad is de zaak verdaagd naar donderdag 31 januari.

Faillissementsaanvragen Hanzevast-fondsen

De financiering op Holland 55 ter waarde van 32,3 miljoen euro liep op 30 november 2011 af, bij Holland 61 gaat het om een openstaande lening van 25,1 miljoen euro met einddatum 15 januari 2013. Pogingen van Hanzevast tot herfinancieringen liepen schipbreuk. Beide CV’s staan onder water. Oorspronkelijk geldschieter NIBC verkocht de leningen in 2007 door als onderdeel van CMBS Charlie Mesdag. ‘Rente en aflossing op beide fondsen worden gewoon betaald. Maar een club die in 2007 is ingestapt, zegt nu: mogen wij ons geld terug. Dat zou onnodige kapitaalvernietiging betekenen. We kunnen blijven voldoen aan de lopende betalingsverplichtingen voor deze leningen’, aldus Jaap Wolters, CEO van Hanzevast.

Hanzevast heeft de participanten per brief gevraagd om 30 procent van hun inleg bij te storten voor gedeeltelijke aflossingen van de twee leningen. ‘Daar hebben we in korte tijd veel positieve reacties op gehad. In enkele dagen gaf 10 procent van de participanten aan positief te staan tegenover deze oplossing. Technisch en juridisch kan een faillissementsaanvraag op grond van het niet op tijd aflossen van de hoofdsom in de haak zijn. Of het redelijk en billijk is om in deze situatie de stekker uit de fondsen te trekken, dat willen we graag laten toetsen’, zegt Wolters. Hanzevast heeft een kort geding aangespannen om de faillissementsaanvragen van tafel te krijgen. Wanneer dat moet dienen, is nog niet duidelijk.

De portefeuille van Holland 61 bestaat uit drie kantoorgebouwen aan de Keesoomstraat in Ede, het Stationsplein in Amersfoort en de Diakenhuisweg in Haarlem, met een verhuurbare oppervlakte van in totaal 20.045 m2 en een bezettingsgraad van 73 procent. Bij Holland 55 gaat het om kantoren aan Pettelaarpark 80 en Europalaan 30 in Den Bosch, Europaweg 8 in Groningen, Reitseplein 15 in Tilburg en Nassaukade 1 in Rijswijk, een totale oppervlakte van 28.162 m2.

Reageer op dit artikel