nieuws

‘Basis voor blockchain in vastgoed is gelegd’

Data en technologie

Verhuur en verkoop van vastgoed kan voortaan goedkoper door de toepassing van blockchaintechnologie.

‘Basis voor blockchain in vastgoed is gelegd’
De financiële wereld raakt geïnteresseerd in technologieën als blockchain om assets te verhandelen.

Dat melden Deloitte, de gemeente Rotterdam en het Cambridge Innovation Center. Naar eigen zeggen hebben ze nu de fundamenten gelegd voor de toepassing van blockchain in vastgoed. Blockchain zorgt voor snelle en veilige vastlegging en uitwisseling van data in een gedeelde database. Taxateur, makelaar, koper, verkoper, bank en kadaster kunnen zo allemaal tegelijk over dezelfde courante informatie beschikken tegen lagere kosten, aldus de partijen.

Onder de noemer Blockchain in Real Estate ontwikkelden Deloitte en de gemeente Rotterdam een platform om huur- en andere vastgoedcontracten volledig digitaal af te handelen. Door de toepassing van blockchaintechnologie ontstaat er een uniforme bron van vastgoedinformatie waar diverse stakeholders gebruik van kunnen maken, waardoor meervoudige controle van dezelfde data niet langer nodig is. Het systeem is een eerste proof-of-concept en gebaseerd op de blockchain, de decentrale technologie achter bijvoorbeeld Bitcoin.

Verwachtingen van de technologie zijn hoog. Wij geloven, samen met vastgoedbeslissers, dat de blockchain voor een digitale revolutie in de vastgoedsector gaat zorgen’, zegt Jurriën Veldhuizen, managing partner real estate bij Deloitte. ‘In de vastgoedsector vergroot het vertrouwen tussen de verschillende partijen doordat data transparant >worden opgeslagen en de kans op fouten in informatie kleiner wordt. De applicatie die wij ontwikkeld hebben, legt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en toepassingen door de vastgoedsector, maar ook daarbuiten. Voor consumenten betekent het dat de transactiekosten voor huren en vooral wonen een stuk lager kunnen uitpakken dan nu. Hier willen wij in partnerships verder aan bouwen.

Reageer op dit artikel