nieuws

Ontwikkelaars: ‘Nieuwe technologie kent ook risico’s’

Data en technologie

Nieuwe technologie maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om beleggers en eindgebruikers een gebouw te verkopen dat nog moet worden gebouwd. Tegelijkertijd brengt dat risico’s met zich, zo waarschuwden drie deskundigen tijdens het webinar Technologie voor Ontwikkelaars.

Ontwikkelaars: ‘Nieuwe technologie kent ook risico’s’
Webinar Technologie voor Vastgoedontwikkelaars

Aan tafel zaten voorzitter Bart van Breukelen van brancheorganisatie Neprom, in het dagelijks leven voorzitter van vastgoedontwikkelaar Synchroon, directeur Tonny Gerritsen van Ten Brinke Vastgoedontwikkelaars en commercieel ontwikkelaar Rienk Baarsma van G&S Vastgoed. Gespreksleider was Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum.

De middelen om 3D-visualisaties te maken van nog te ontwikkelen projecten zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden, stelt Rienk Baarsma. G&S Vastgoed werkt er onder andere mee bij het ontwikkelproject Moermansk in de Amsterdamse Houthavens. ‘Met een app kun je door het gebouw lopen, door de ramen naar buiten kijken en dan zie je de zichtlijnen en de onderlinge afstand tussen de gebouwen in het gebied. De kwaliteit is zo goed, dat het meer is dan een leuke gimmick.’

Het gevaar schuilt erin dat tijdens de bouw dingen uiteindelijk anders kunnen uitpakken dan bij het programmeren van de app werd voorzien. ‘Infrastructuur kan net even anders worden aangelegd of het aanzien van een bouwblok kan anders worden uitgewerkt dan aanvankelijk werd voorgesteld. Veel zaken in de omgeving liggen buiten de macht van de ontwikkelaar.’ Met rechtszaken als mogelijk gevolg, vreest Baarsma.

Een zegening van nieuwe presentatie- en marketingtechnologie ziet Neprom-voorzitter Van Breukelen in het grote aantal consumenten dat met een relatief kleine inspanning kan worden bereikt. ‘Synchroon is in 2015 het online marketingbedrijf yoreM gestart. Soms zetten wij al in de tenderfase een website live om te horen wat mensen op die plek zouden willen. Die transparantie en communicatie is een grote verandering in ons vak.’

Een opvallende verandering is volgens Ten Brinke-directeur Gerritsen dat vertegenwoordigers van technische disciplines vroeger aanschuiven bij ontwikkelprojecten. ‘Installatie- en duurzaamheidsadviseurs zijn er vanaf het allereerste begin bij en praten mee over positionering van het gebouw, het ruimtelijk beleid, de gebiedsontwikkeling.’

Met behulp van nieuwe technologie zoals de Hololens van softwarebouwer Microsoft kan een project tijdens de bouw worden gevolgd en kunnen in een vroeg stadium afwijkingen worden geconstateerd, vertelt Baarsma van G&S Vastgoed. Met behulp van de in een bril ingeïntegreerde Windows 10-computer kan een ontwikkelproject tijdig worden bijgestuurd.

Het webinar, mede mogelijk gemaakt door Yardi Systems, werd live uitgezonden op 12 april 2016.

> Kijk hier de uitzending terug.

Reageer op dit artikel