Stelt u zich eens voor: Proptech!

Stelt u zich eens voor: Proptech!
Elsbeth Quispel

Proptech is hot. Het is hét thema van conferenties, seminars, lezingen en beurzen. Proptech gaat over de integratie van vastgoed (property) en technologie.

Over de toekomst en over innovatie dus. Het tempo waarmee technologie zich manifesteert op de vastgoedmarkt versnelt, ware het niet dat de vastgoedmarkt van oudsher conservatief is en er veel waarde wordt gehecht aan tradities. Maar het is in mijn ogen hoog tijd dat er wat gebeurt zodat de vastgoedmarkt eindelijk ook écht zijn intrede doet in de nieuwe wereld. Een wereld waarin technologie een dagelijks gemak is zoals de smartphone dat nu bijvoorbeeld al enkele jaren is.

In de markt zijn er wel al veel toepassingen van Proptech te vinden: zo kan vastgoed tegenwoordig worden gemanaged door gebruik te maken van dashboards, worden vastgoedprojecten gerealiseerd door crowdfunding, zijn robots in staat in allerlei facetten van vastgoedwerkzaamheden over te nemen en zien we steeds vaker dat er 'slimme gebouwen' vol technologie worden gerealiseerd. Maar we staan nog maar aan het begin. De verwachting is dat Proptech een vergelijkbare disruptieve impact heeft op de traditionele vastgoedmodellen zoals Fintech dat heeft gehad op financiële modellen. Impact die wordt gevoeld in de volle breedte van de markt, zowel commercieel als residentieel. Het gaat de manier waarop we vastgoed kopen, huren, verkopen, ontwerpen, bouwen en managen drastisch veranderen door verregaande toepassingen van artificial intelligence tot virtual reality, van Internet of Things (IoT) tot blockchain, van drones tot robotica.

Proptech is veelbelovend. Er gaat dan ook niet voor niets veel venture capital om in deze markt. Sinds 2011 is volgens CB Insights wereldwijd ongeveer 6 miljard dollar in Proptech geïnvesteerd, waarvan zo'n 70 procent in de afgelopen twee jaar. Het kapitaal dat wordt geïnvesteerd neemt jaarlijks met zo'n 36 procent toe tot ongeveer 3 miljard dollar in 2017. Ook zien we vastgoedbedrijven zich positioneren als techbedrijf, al was het alleen maar om vooruit te lopen op de troepen en zich te onderscheiden in de markt. Deze bedrijven verleggen hun visie en passen hun aanpak aan, gericht op technologie en innovatie. Dit geeft een enorme impuls aan de innovatiekracht en verandersnelheid van de markt. Al blijft een ontwikkelaar in de kern altijd ontwikkelaar en een adviseur een adviseur.

De Provada is een interessante plek waar de oude wereld van traditionele vastgoedpartijen kan worden verbonden met de nieuwe – Proptech – wereld van start-ups en 'nieuwe' technologiebedrijven. Die nieuwe wereld daagt de gevestigde orde uit om buiten gebaande paden te treden, technologie en innovatie te omarmen, op zoek te gaan naar andere businessmodellen en bereid te zijn 'probeer- en leergeld' te betalen en te zien waar dat toe leidt. De mogelijkheden die Proptech biedt zijn legio, de energie die start-ups met zich meebrengen is aanstekelijk. Hoe mooi is het als u na drie dagen Provada bent bijgepraat met relaties, deals heeft kunnen sluiten én een beter beeld heeft van de nieuwste technologische innovaties en de toepassingsmogelijkheden voor uw bedrijf? En wie weet leidt het tot een boeiende samenwerking met een van de vele Proptech start-ups daar aanwezig. Stelt u zich eens voor!

Over de auteur:
Elsbeth Quispel is is head of Strategy & Innovation Cushman & Wakefield.

Deze column verscheen in de Provada-special van Vastgoedmarkt in juni 2018.