Geen sigaren maar vastgoed voor na het voetbalpensioen

Geen sigaren maar vastgoed voor na het voetbalpensioen

De legendarische Feyenoord-linksbuiten Coen Moulijn had een halve eeuw een dames- en herenmodezaak op Zuid, verdediger Jan-Arie van der Heijden bezit samen met een zakenpartner zo'n 50 woningen in Rotterdam, zo bericht de blog Vers Beton.

De financiële toekomst van de Feyenoord-verdediger is in het nieuws gekomen door de strijd die woningcorporatie Woonbron met Van der Ende en diens zakenpartner Bart van den Ende voert over twee woningen. Beiden kochten ze in 2017 een sterk verouderde corporatiewoning van Woonbron aan de C.P. Tielestraat in Rotterdam-West.

Laten opknappen

Nadat ze de naast elkaar gelegen woningen helemaal hebben laten opknappen gaan ze er, anders dan ze bij Woonbron hadden aangegeven, niet zelf wonen. De panden worden voor respectievelijk 2.250 en 2.300 euro te huur aangeboden via Riva Rentals, het woningbemiddelingsbedijf van Van der Ende dat regelmatig woningen verhuurt aan profvoetballers.

Deal terugdraaien

Nadat het Woonbron ter ore komt dat Van der Heijden en Van der Ende niet zelf in de woningen zijn getrokken, probeert de corporatie tevergeefs de deal terug te draaien. De werkwijze van de voetballer en zijn zakenpartner is immers in strijd met de zelfbewoningsplicht die veelal geldt bij verkoop van corporatiewoningen aan derden. Woonbron sommeert de heren vruchteloos de woningen zelf te gaan bewonen op straffe van een boete. Ook een gang naar de rechter, waarbij Woonbron de woningen terugvordert, draait op niets uit. Volgens de rechter is niet voldoende bewezen dat Van der Heijden en Van der Ende de woning van meet af aan als belegging zagen. Ook de boete de Woonbron verlangde houdt om die reden geen stand.

Boze brieven

Een woordvoerder van de corporatie bevestigt het verhaal op Vers Beton, maar stelt geen informatie te kunnen verstrekken over de identiteit van de kopers. Tegenover Vers Beton gaat Van der Heijden echter uitgebreid in de op de kwestie. Hij wilde naar eigen zeggen daadwerkelijk de woning gaan bewonen maar dat veranderde gaandeweg.  'Als buren boze brieven gaan schrijven naar Woonbron, dan voel je je niet echt op je gemak.'

Robin van Persie

Als de verdediger daadwerkelijk in huizen wil gaan wonen die hij bezit, gaat hij het nog druk krijgen. Vers Beton dook in het kadaster en constateerde dat Van der Heijden sinds zijn komst bij Feyenoord in 2015 samen met Van der Ende zo'n vijftig woningen in de Maasstad kocht. Daarmee is hij niet enige (oud-)speler van de club van Zuid die in vastgoed een eigentijdse variant ziet van de sigarenwinkel die veel voetballers in een grijs verleden na hun actieve loopbaan gingen bestieren. Ook onder anderen Robin van Persie, Kenneth Vermeer en Jon-Dahl Tomasson bezitten meerdere panden in de Maasstad.

Zelfbewoningsplicht aangescherpt

Woonbron heeft haar zelfbewoningsplicht bij de verkoop van corporatiewoningen inmiddels aangescherpt van 1 naar 3 jaar.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.