Vestia zet 1.065 zorgwoningen te koop

Vestia zet 1.065 zorgwoningen te koop

Woningcorporatie Vestia start binnenkort de verkoop van een gedeelte van het zorgvastgoed in de provincie Groningen. Het gaat om 1.065 overwegend sociale (zorg)woningen.

De woningen liggen in acht verschillende gemeenten. Het betreft woonzorg-, senioren en aanleunwoningen. De huurders kunnen in hun woning blijven wonen en de huurovereenkomst blijft hetzelfde.

Reden van de verkoop is dat Vestia naar eigen zeggen de komende jaren 'een grotere bijdrage wil leveren aan de volkshuisvestelijke opgave in haar vier kerngemeenten in de regio’s Rijnmond en Haaglanden'. Vestia is een woningcorporatie met woningbezit in veel gemeenten, verspreid door het hele land. In de toekomst concentreert Vestia zich op vier kerngemeenten, te weten Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Delft. Daarom wil Vestia de woningen buiten deze gemeenten verkopen. Alle betrokken partijen zijn geïnformeerd over de voorgenomen verkoop.

Vestia kwam in 2012 in financiële problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere corporaties moesten bijspringen om Vestia overeind te houden. Die brachten zo'n 700 miljoen euro op van de 2 miljard euro die nodig was voor de sanering. De overige 1,3 miljard moet de sociale huisvester zelf ophoesten door de verkoop van woningen en huurverhogingen. Die klus is nog altijd niet geklaard, zo bleek in  mei van dit jaar toen 23 bestuurders van gemeenten en de provincie Zuid-Holland  een open brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schreven. Ze willen een deel van de verhuurdersheffing die woningcorporaties aan het Rijk betalen inzetten om de problemen bij Vestia op te lossen.

'Voor onze huurders blijft de huurovereenkomst met bijbehorende voorwaarden hetzelfde. Alle rechten en plichten blijven behouden en de huurders kunnen in hun woning blijven wonen’, vertelt Arjan Schakenbos, voorzitter raad van bestuur Vestia over de op handen zijnde verkoop van de Groningse woningen. 'De verkoop van deze (zorg)portefeuille levert een bijdrage aan de focus op onze maatschappelijke opgave in de vier kerngemeenten. Er is een toenemende vraag naar betaalbare woningen, een enorme duurzaamheidsopgave en er zijn stevige leefbaarheidsvraagstukken in de wijken. Op deze manier kunnen we onze missie ‘tevreden huurders in een eerlijke stad, nu en in de toekomst’, waarmaken.'

De complexen in de portefeuille genaamd Noorderlicht liggen verspreid over acht verschillende locaties in de provincie Groningen. De bouwjaren van de complexen liggen tussen 1966 en 2004. Het betreft vooral zorgwoningen, seniorenwoningen met verzorging en aanleunwoningen. Circa 40 procent van de woningen zijn zelfstandige woningen.

Vestia verwacht de verkoop in september 2018 te starten. Naar verwachting vindt de overdracht medio 2019 plaats. Capital Value begeleidt de verkoop namens Vestia.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.