Ontbijtsessie werpt licht op gasloze woningmarkt

Ontbijtsessie werpt licht op gasloze woningmarkt
Vastgoedmarkt Ontbijtsessie Logistiek 12 juni 2018

Op de volgende Vastgoedmarkt Ontbijtsessie van 11 september staat de transitie naar een aardgasloze woningvoorraad en - woningbouw centraal. Duurzaamheidsexperts en woningbeleggers zullen het laatste nieuws, hun inzichten en rendabele strategieën delen.

Het kabinet-Rutte III heeft dit voorjaar besloten serieus werk te maken van de afspraken in het Parijs-Klimaatakkoord en de aardbevingsschade in het Groningse gaswingebied. Op 1 juli 2018 vervalt de aansluitplicht op het gasnetwerk: de facto betekent dat een aansluitverbod en moeten alle nieuwbouwwoningen aardgasloos worden gerealiseerd. Ook 95 procent van de bestaande woningvoorraad moet van het gas af en worden aangesloten op aardwarmte, zonnepanelen en/of windmolens.

Deze energietransitie op de woningmarkt kost naar schatting van TU Delft-hoogleraar Housing Systems Peter Boelhouwer 170 tot 250 miljard euro. Veel marktpartijen en woningcorporaties vrezen dat de zwaarste lasten op hun schouders komen. Zo moeten veel projectontwikkelaars terug naar de tekentafel, omdat ze hun woningprojecten niet meer kunnen rondrekenen. Gemeenten bepalen straks in welke gebieden het aanvragen en aanleggen van een nieuwe gasaansluiting nog mogelijk is en welke uitzonderingen mogelijk zijn. Maar voor veel woningbeleggers blijft onduidelijk wat er concreet van hen wordt verwacht.

Tijdens de ontbijtsessie zullen woningbeleggers Bouwinvest en Altera Vastgoed uit de doeken doen hoe zijn hun woningportefeuille en -pijplijn aardgasloos maken. Tegen welke problemen lopen ze aan, welke oplossingen hebben ze bedacht, wegen de investeringen op tegen het verwachte rendement? Jaap van der Bijl zal zijn visie geven als ceo van Altera Vastgoed. Micha Reusen is CSR & Innovation manager bij Bouwinvest. Deze duurzaamheidsspecialist zal de best practices binnen het woningfonds delen.

Namens de projectontwikkelaars zal Neprom-directeur Jan Fokkema kort de stand van zaken geven. Fokkema zal op de ontbijtsessie als gespreksleider optreden. Duurzaamheidsgoeroe John Braakman, oprichter en directeur van Zon, zal inzichtelijk maken hoe elke woonwijk aardgasloos kan worden gemaakt. Ook maakt hij inzichtelijk hoe de duurzame installaties te financieren en beheren.

Ook zullen tijdens de ontbijtsessie de (voorlopige) resultaten uit de sectortafel Gebouwde Omgeving bekend worden gemaakt. Het kabinet heeft deze sectortafel - waarin ook IVBN zitting heeft - ingesteld om de energietransitie in de bouw- en vastgoedsector te concretiseren. Vastgoedmarkt heeft voorzitter Diederik Samsom gevraagd de resultaten toe te lichten; zijn komst is afhankelijk van zijn agenda.

De ontbijtsessie vindt op 11 september tussen 8.00-11.00 uur plaats bij gastheer JLL in de Zuidtoren van het Atrium-gebouw op de Zuidas in Amsterdam. De sessie vangt aan met een ontbijtbuffet en wordt afgesloten met een half uur netwerken en napraten. Wie het kennisevenement over dit meest actuele en urgente thema op de woningmarkt wil bijwonen, kan zich hier aanmelden.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.