Joint venture wil meer landmarks na aankoop Maastoren

Joint venture wil meer landmarks na aankoop Maastoren
Maastoren en Erasmusbrug in Rotterdam

Een joint venture van FOM Real Estate, Asia Pacific Real Estate en Coquine heeft de Maastoren in Rotterdam gekocht van Colony Northstar.

De Maastoren is met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland. Het complex aan de Wilhelminakade 1-103 heeft een totale oppervlakte van 69.000 m2, waarvan 44.000 m2 kantoorruimte. Een garage van tien lagen biedt 172 ondergrondse en 465 bovengrondse parkeerplaatsen.

De prijs voor de Maastoren bedroeg 159.300.000 euro, blijkt uit de akte van levering. Verkoper Nortstar werd in 2015 eigenaar van de Maastoren door de aankoop van de kantorenportefeuille SEB Prime. SEB op zijn beurt had de Maastoren in 2009 voor 159,5 miljoen euro gekocht van OVG, de ontwikkelaar van het gebouw. Voor het project ontving OVG de FGH Vastgoedprijs 2010.

De joint venture wil meer gezichtsbepalende gebouwen aanschaffen als partner voor Aziatische en andere internationale investeerders via clubdeals, namens fondsen of voor kopers die een gebouw voor 100 procent in eigendom willen hebben. FOM Real Estate is actief als projectontwikkelaar in Duitsland. Het Zwitserse Coquine is ook actief bij onze oosterburen, maar dan als investeerder in vastgoedprojecten. Asia Pacific Real Estate is een onafhankelijke vermogensbeheerder en assetmanager uit Singapore en werkt voor institutionele beleggers en family offices.

In 2017 verlengde Deloitte voor 10 jaar de huur van 22.585 m2 kantoorruimte en 962 m2 archiefruimte in de Maastoren en 435 parkeerplaatsen. Hetzelfde jaar verlengde AKD de huur van 4.680 m2 kantoorruimte, 201 m2 archiefruimte en 80 parkeerplaatsen in de Maastroren ook voor 10 jaar.

De kopende joint venture werd geadviseerd door Cornerstreet Capital en juridisch begeleid door Loyens & Loeff. Verkoper Colony Northstar werd commercieel geadviseerd door Cushman & Wakefield en juridisch door Clifford Chance.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.