Europese vastgoedbeleggingsmarkt valt terug

Europese vastgoedbeleggingsmarkt valt terug

De Europese vastgoedbeleggingsmarkt maakt in het eerste kwartaal een terugval door, na de recordcijfers van het vierde kwartaal 2017.

Dat blijkt uit cijfers van  Real Capital Analytics (RCA).

Het transactievolume in de eerste drie maanden van dit jaar kwam uit op 49,3 miljard euro, 27 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. De terugval volgt na een record laatste kwartaal 2017, toen maar liefst voor 118,7 miljard euro aan commercieel vastgoed in Europa werd gekocht en verkocht.

De terugval tekent zich af in 15 van de 20 meest actieve markten, waaronder Frankrijk (-36 procent), Duitsland(-36 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-5 procent) ,en in alle  vastgoedsectoren.

Tom Leahy, RCA’s Senior Director of EMEA Analytics, zei: 'Het buitengewoon sterke vierde kwartaal 2017 heeft de wind uit de zeilen gehaald  in het eerste kwartaal dit jaar. Ondertussen blijven de prijzen stijgen en dat roept de vraag op voor beleggers in welke fase van de vastgoedcyclus wij verkeren. Beleggers zijn veel voorzichtiger aan het worden.'

In Duitsland lagen de prijzen gemiddeld maar liefst 30 procent hoger dan een jaar geleden. De Amsterdamse prijzen gingen met 28 procent omhoog, vergeleken met het eerste kwartaal 2017. In september vorig jaar verklaarde RCA dat de prijzen in Amsterdam nog flink onder de piek zitten. In de overige markten was de prijsstijging gematigder met +13 procent in Noord-Europa en +5 procent in Londen.

In Polen is nog altijd sprake van sterke groei. Het transactievolume kwam volgens RCA uit in het eerste kwartaal op 2,7 miljard euro, twee keer zoveel als een jaar geleden. Blijkens cijfers van CBRE had ook Nederland een record  eerste kwartaal

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.