Nederland geeft hoogste vastgoedrendement eurozone

Nederland geeft hoogste vastgoedrendement eurozone

Nederland zal de komende jaren het hoogste totaalrendement op vastgoed geven van alle landen in de eurozone.

Dat voorspelt zakenbank UBS Asset Management (UBS AM) in een rapport. Portugal komt op de tweede plek. Beide vastgoedbeleggingsmarkten zullen profiteren van een versterkte huurgroei door de verbetering van de arbeidsmarkt. Ook blijft het aandeel van het direct rendement in het totaalrendement relatief hoog.

In de eurozone is de vraag naar vastgoed exceptioneel gestegen en het transactievolume bereikte eind 2017 een nieuw record. Bovendien wordt de productie van goederen voor een deel teruggehaald uit de opkomende landen. Dit is een gunstige ontwikkeling voor industrieel vastgoed, dat het toch al goed doet dankzij de economische groei.

UBS AM verwacht geen volledige ‘her-industrialisatie’ van Europa. Maar meer bedrijven realiseren zich volgens de bank dat dichtbij de consument produceren voordeel oplevert. Zo maakt modeconcern Zara weer 60 procent van zijn producten in Europa.'Er zijn twee aandrijvers voor dit proces. Ten eerste is er het Europese investeringsprogramma TEN-T waar veel geïnvesteerd wordt in de verbetering van de fysieke en digitale infrastructuur. Ook zijn er grote technologische ontwikkelingen waardoor er op arbeidskosten kan worden bespaard. Zo opende Adidas onlangs een geheel geautomatiseerde fabriek nabij het Duitse Ansbach.'

Het totale rendement op vastgoed in de eurozone zal de komende drie jaar gemiddeld uitkomen op 5,8 procent per jaar. Voor Nederland ligt dat op ruim 7,5 procent. Het transactievolume in de eurozone kwam in het vierde kwartaal van 2017 8 procent hoger uit dan het oude recordvolume van 2007. Vooral steden als Frankfurt, Madrid en Parijs lieten een enorme groei zien. Voor Parijs is dit opvallend omdat dit een van de minst sterke Europese kernmarkten was de laatste jaren. Er zijn nu echter signalen dat de meer ‘business-vriendelijke’ president Macron het sentiment heeft doen keren, schrijft UBS.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.