De Bijenkorf mag Haagse pand niet terugkopen

De Bijenkorf mag Haagse pand niet terugkopen
Vrouwe Justitia

De Bijenkorf heeft geen recht om zijn pand aan de Grote Marktstraat 55 in Den Haag terug te kopen.

Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een bodemprocedure tegen de eigenaren van het pand. De warenhuisketen beriep zich op het eerste recht van koop toen de aandelen van IEF Capital Berlage Zuid en IEF Capital Berlage HB II werden geherkapitaliseerd. De rechter oordeelde dat het vastgoed bij de transactie niet verkocht is. De Bijenkorf kon zich daarom niet beroepen op het recht van koop ('first right of refusal').

'Door de in de SPA (koop- en verkoopovereenkomst; red.) genoemde aandelenverkoop verandert namelijk niets wezenlijks in de huursituatie: de huurovereenkomsten inclusief het voorkeursrecht van koop blijven ongewijzigd en ook de bij die overeenkomsten betrokken partijen wijzigen niet', overwoog de rechter. 'Wanneer uitsluitend de zeggenschap over verhuurders doorslaggevend zou zijn geweest, had dit met zoveel woorden moeten zijn opgenomen in het voorkeursrechtartikel of had voldoende duidelijk uit dat artikel moeten volgen dat ook in dat geval het voorkeursrecht opgeld zou doen.'

De te herkapitaliseren portefeuille stond in de boeken voor 1,6 miljard euro. IEF verkocht de aandelen aan Dutch Highstreet Holdco, PFI Rembrandt, Dutch Highstreet Holdco 4 en CBRE DRET DHC. Volgens kopers en verkopers bleef de structuur ongewijzigd met 31 entiteiten die eigenaar zijn van 31 Nederlandse winkelobjecten. Het beheer van de portefeuille kwam in handen van CBRE Global Investors.

Vastgoedmarkt telde de transactie niet mee bij zijn beleggingsonderzoek.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.