Belegger TH koopt twee Edge-gebouwen van OVG

Belegger TH koopt twee Edge-gebouwen van OVG
Edge Olympic

De Amerikaanse belegger TH Real Estate koopt twee Edge-gebouwen van ontwikkelaar OVG, die het bedrijf terug huurt om zelf te exploiteren.

Het gaat om het gebouw Edge Olympic nabij de Amsterdamse Zuidas aan Fred. Roeskestraat 115, 117 en 123 en het nog te bouwen kantoorgebouw Edge Central Station in Berlijn, nabij het Hauptbahnhof. OVG spreekt van een asset-waarde van 200 miljoen euro. De kantoorgebouwen samen hebben een vloeroppervlak van 35.000 m2. Edge Olympic wordt op korte termijn opgeleverd en is onder andere verhuurd aan het softwareadviesbureau SIG.

TH heeft het Amsterdamse pand en het project in Berlijn gekocht voor Cityhold Office Partnership (Chop), dat een strategische samenwerking heeft gesloten met Edge Technologies, het nieuwe bedrijf van Coen van Oostrom. De samenwerking heeft een beoogde uiteindelijke omvang van 1 miljard euro, die in een periode van drie tot vijf jaar moet worden gerealiseerd. Edge Technologies krijgt een minderheidsbelang in de co-investering. TH Real Estate zal optreden als vermogensbeheerder.

Edge Olympic is een high-tech herontwikkeling met 12.504 m2 kantoorruimte en nevenaccommodaties verspreid over vijf verdiepingen, plus 100 ondergrondse parkeerplaatsen. Voor het gebouw worden de Breeam Excellent- en Well Gold-certificaten nagestreefd.

Edge-gebouw in de nieuwe zakenwijk Europacity

Edge Grand Central in Berlijn ligt in de nieuwe zakenwijk Europacity. Het kantoorgebouw krijgt 22.800 m2 kantoorruimte, winkelruimte en nevenaccommodaties verspreid over negen verdiepingen, plus 80 ondergrondse parkeerplaatsen. De oplevering van het gebouw is gepland voor het eerste kwartaal van 2020 en het krijgt een DGNB-certificering van minimaal Gold.

Het in januari 2018 opgerichte OVG-dochter Edge Technologies gespecialiseerd in het ontwikkelen en beheren van gebouwen die data registreren om de gebruikerservaring en de milieuprestaties van het gebouw te verbeteren. Zowel Edge Olympic als Edge Grand Central zullen deel uitmaken van het nieuwe Edge Technologies-portfolio. Het is de bedoeling om deze onderneming de komende jaren wereldwijd uit te breiden. Direct na de oprichting verkocht Edge Technologies al een project bij het Berlijnse station Südkreuz aan Duxton Capital Advisors.

Chop investeert Amerikaanse en Zweedse pensioengelden

Chop is een pan-Europese kantoororganisatie die wordt beheerd namens de Amerikaanse financiële dienstverlener TIAA en de Zweedse pensioenfondsen AP1 en AP2. Chop werd opgericht in 2015 en focust zich op zowel kerninvesteringen als investeringen met toegevoegde waarde in het kantorensegment in Europese topsteden, waaronder Londen, Parijs, München, Hamburg, Frankfurt, Berlijn, Madrid, Milaan en Amsterdam.

TH Real Estate is onderdeel van Nuveen, de vermogensbeheerder van TIAA, en een van de grootste vastgoedvermogensbeheerders ter wereld met een beheerd vermogen van 109 miljard dollar.

NL Real Estate - Knight Frank trad in deze deal op namens TH Real Estate.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.