nieuws

Vastgoedbezit naar nieuw record

Beleggingen

Nederlandse publieke beleggers bezaten eind 2015 10 procent meer vastgoed dan een jaar eerder. Daarmee ligt het record van eind 2014 alweer aan scherven.

Dat heeft Vastgoedmarkt Research becijferd. Het netto in vastgoed geïnvesteerd vermogen van Nederlandse publieke beleggers steeg in 2015 met 13 miljard euro naar 143 miljard euro. Die toename met 10 procent komt boven op de 18 procents groei van het vastgoedbezit in 2014.

De groei in 2015 komt grotendeels van institutionele beleggers met portefeuilles groter dan 250 miljoen euro. Hun totaal steeg 12 miljard euro naar ruim 130 miljard euro. Pensioenfondsen leidden de dans. Het in vastgoed en infrastructuur belegd vermogen steeg bij het ABP met 5,5 miljard euro en bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) met 2,7 miljard euro.

De groei bij de twee pensioenreuzen kwam volledig door positieve waardemutaties. Het ABP schreef 5,6 miljard euro bij op de waarde van zijn vastgoed en infrastructuur. Bij het PfZW was dat 3,6 miljard euro. Bij het ABP was de groei van de vastgoedportefeuille een buitenlandse aangelegenheid. De waarde van de Nederlandse portefeuille daalde bij het burgerlijk pensioenfonds met 2 miljard.

Toch vist Nederland niet achter het net. Het beleggingstotaal van zes op woningen gerichte sector- en huisfondsen steeg met ruim een miljard euro. Hier zijn de investeringen zichtbaar van institutionele beleggers in Nederlandse huurwoningen.

Bij de assetmanagers stijgt het in vastgoed geïnvesteerde beheerd vermogen met 6 miljard euro. APG ziet zijn beheerd vermogen met 4,4 miljard euro toenemen door mutaties in de waarde van indirect vastgoed. Bij assetmanagers die veel in direct beleggen wisselt het beeld. Het beheerd vermogen stijgt bij Bouwinvest, maar daalt bij Bouwfonds IM en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Lees meer over de ranglijst vastgoedbeleggers in het septembernummer van Vastgoedmarkt, dat 15 september verschijnt. Het artikel staat ook online op Vastgoedmarkt.nl. (PH)

Reageer op dit artikel