nieuws

Annexum verkocht kantoren in Leusden en Ede

Beleggingen

In het kader van de herfinanciering van zes vastgoedfondsen heeft Annexum twee kantoorgebouwen verkocht in Ede en Leusden. Twee fondsen van het bedrijf wachten nog op een herfinanciering.

Annexum verkocht kantoren in Leusden en Ede

Het kantoorgebouw aan de Rubensstraat 195-213 (5.213 m2) 6717 VE in Ede werd op 22 augustus 2016 voor 2,2 miljoen euro verkocht aan Paulowna Beheer, een volle dochter van veevoerfabrikant De Heus. Koper is ook eigenaar van het naastgelegen hoofdkantoor van de agrarische toeleverancier op huisnummer 185. Verkoper was Marmerveste cv. Onderdeel van de deal zijn 113 parkeerplaatsen op eigen terrein. Het pand staat volledig in aanbod.

Het kantoorgebouw aan de Philipsstraat 9 (7.658 m2) 3833 LC in Leusden werd op 22 augustus 2016 voor 4 miljoen euro verkocht aan Topi Investments, een beleggingsvehikel van Marvel Holding, die ook eigenaar is van het softwarebedrijf Afas, de huurder van het pand. Tegelijk met de levering van het pand heeft Afas de huur tot het einde van het huurcontract op 31 oktober 2021 afgekocht voor een bedrag van 7,5 miljoen euro. Dat levert verkoper Saffierveste CV een opbrengst op van 11,5 miljoen euro. Het pand werd in november 2006 aangekocht voor 19,250 miljoen euro.

Afas heeft plannen voor de bouw van een nieuw Afas Experience Centre op een kavel aan de Olmenlaan in Leusden. Hiervoor werd op 7 januari 2011 grond aangekocht, waarna de bebouwing – het voormalige gebouw van de Bank Giro Centrale – werd gesloopt. In januari 2017 start de offertefase, waarna een jaar later de bouw van start moet gaan. In juli 2021 wil Afas naar het nieuwe pand verhuizen.

‘Wij willen na realisatie van het nieuwe pand graag de regie houden over het huidige pand. Er mag geen lege plek in Leusden ontstaan’, verklaart mede-oprichter en lid van de raad van bestuur Piet Mars van Afas. ‘Wij zijn beter in staat om het pand voor de toekomst een goede bestemming te geven dan de oorspronkelijke eigenaar, wij hebben namelijk  een groot belang.’ Door eigenaar te worden van het eigen pand worden volgens Mars mogelijk ‘procedurele kwestie(s) ter zake van de nieuwbouw opgelost’. Afas zegt te blijven investeren in het huidige onderkomen.

Met de opbrengst van 13,7 miljoen euro van beide verkopen kon Annexum voor zes vastgoedfondsen een nieuwe financiering afsluiten bij het Britse institutionele fonds GreenOak. Bijzonder aan de constructie is dat de fondsen zelfstandig blijven, maar de nieuwe lening met een LTV van 0,75 voor alle fondsen is afgesloten. De fondsen kunnen onderling bijspringen als bij één van hen een liquiditeitsprobleem ontstaat. ‘Dat is uniek’, zegt oprichter Huib Boissevain van Annexum.

Het gaat om Granietveste (kantoren), Marmerveste (kantoren), Saffierveste (kantoren), Dutchveste Calandria (kantoren/zorg), Winkelhart Lelystad (Winkels) en Crystalveste (Winkels) waarin bij elkaar honderden particuliere beleggers participeren.

De zes fondsen hebben nu samen acht kantoren en vier winkelpanden verdeeld over tien steden in Nederland. De portefeuille heeft een totale vloeroppervlakte van 53.500 m2, een leegstand van 15 procent en genereert gezamenlijk voor circa 5 miljoen euro aan bruto huurinkomsten. De huurcontracten hebben een gemiddelde looptijd van 3,5 jaar.

Nog twee fondsen van Annexum wachten op een herfinanciering. Beide hebben nu leningen bij FMS Wertmanagement, de bad bank van de teloorgegane Duitse vastgoedfinancier Hypo Real Estate. ‘Wij zitten nog even achterover tot de beoogde koper Goldman Sachs contact opneemt. Wij hebben al wel een zogeheten property tour verzorgd, maar daarna niets meer gehoord.’ (JvB)

Reageer op dit artikel