nieuws

Phanos-landgoed voor bodemprijs verkocht

Beleggingen

Landgoed Heemstede, met daarop ook het voormalige hoofdkantoor van de gefailleerde ontwikkelaar Phanos, is voor 5,2 miljoen euro verkocht aan Lisman en Lisman uit Zeist. Op het landgoed en de gebouwen zat een financiering van 30 miljoen euro.

Phanos-landgoed voor bodemprijs verkocht

Dat blijkt uit de in het Kadaster vermelde akte van levering. Lisman en Lisman heeft op 26 augustus Landgoed Heemstede aan Heemsteedse weg 22-26 in Houten gekocht. De koopsom bedraagt 5,2 miljoen euro exclusief omzetbelasting. Verkoper is de curator in het faillissement van Phanos Heemstede. De koper zal de gebouwen verhuren als kantoorruimte. Het landgoed bestaat uit Kasteel Heemstede (981 m2) met slotgracht en dubbele loopbrug, twee poortgebouwen (3.020 m2 totaal), een oranjerie (680 m2), een oprijlaan, parkeerterrein met 112 parkeerplaatsen, een ommuurde historische tuin en omliggende gronden. Tezamen hebben de percelen een oppervlakte van 49.013 m2.

In augustus 2015 bleek dat schuldeisers van Phanos het voormalig hoofdkantoor van de failliete vastgoedontwikkelaar te koop hadden gezet. De verkopende partijen zijn Syntrus Achmea RE&F – hypotheekhouder op de poortgebouwen en oranjerie – en het Nationaal Restauratiefonds en ABN Amro die de hypotheek verstrekten op het kasteel. Voor Syntrus Achmea gaat het om 15 miljoen euro, voor het Nationaal Restauratie Fonds om 5 miljoen euro en voor ABN Amro om 10 miljoen euro, meldde het FD destijds. Met de opbrengst van ruim 5 miljoen gaan de financiers dus flink het schip in.

Vastgoedadviseur Colliers meldt de verkoop ook, zonder vermelding van koopsom en naam van verkopende partij. De historische gebouwen kenmerken zich door een monumentale opzet en een zeer hoogwaardig niveau van afwerking. Het interieur is ontworpen door architect Piet Boon. Lisman en Lisman heeft Drieklomp Makelaars en Rentmeesters aangetrokken voor de verhuuractiviteiten. De verkoper werd bij deze transactie begeleid door Colliers International, in samenwerking met Drieklomp Makelaars. (MvL)

Reageer op dit artikel