nieuws

Beleggingsmarkt kantoren op topniveau

Beleggingen

De beleggingsactiviteit in Nederlandse kantoren ligt in het eerste halfjaar van 2016 op een historisch hoog niveau. Er wisselde voor meer dan 2 miljard van eigenaar, rapporteert CBRE in zijn jongste MarketView Netherlands Office.

Het aandeel van portefeuilletransacties  was groot, namelijk 54 procent van het totaal, zo turfde CBRE.

De opname van kantoorruimte liet in het tweede kwartaal een opleving zien na een rustig eerste kwartaal. Met name in Amsterdam werd relatief veel kantoorruimte opgenomen, ongeveer een derde van de totale opgenomen ruimte ligt in de hoofdstad. De leegstand loopt dan ook het meest terug in Amsterdam wat een opwaartse druk op de huurprijzen tot gevolg heeft. De leegstand in de hoofdstedelijke kantorenmarkt bedraagt thans 10,9 procent. Landelijk staat ongeveer 13,8 procent van de kantoorruimte leeg. De leegstand wordt ook gedrukt door de transformatie van kantoorgebouwen naar andere functies.Dat geldt in het bijzonder voor de grote steden,

Vooral organisaties uit de technologie, media en telecomsector (TMT) en zakelijke dienstverlening hadden meer kantoorruimte nodig. Zij namen respectievelijk 31 procent  en 15 procent van het totaal op. CBRE wijst er op dat de financiële sector en de publieke sector nog altijd een behoorlijk stempel drukken op de Nederlandse gebruikersmarkt.

 

 

 

Reageer op dit artikel