nieuws

Woelige tijden voor vastgoed

Beleggingen

Het rendement op vastgoed lijkt nog steeds goed. ‘Echter, voor niets gaat de zon op’, aldus beleggingsstrateeg Ankul Daga van Vanguard Asset Management in een analyse.

Met het oog op recente ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk is het verstandig om beleggingsportefeuille weer eens zorgvuldig onder de loep te nemen. Beleggers hebben de neiging te vluchten in binnenlandse beleggingen, liquiditeit, spreiding waarbij  rendement voorop staat.  Ook vastgoed is een favoriete belegging. De liquiditeit van vastgoed is laag, taxaties kosten geld en worden daarom niet vaak uitgevoerd. Bovendien is de waarde van vastgoed veelal gebaseerd op schattingen in plaats van op daadwerkelijke transactiegegevens.

Nu er onweer op de markt op komst is, althans volgens Daga, gaat dat hogere rendement gepaard met aandelenachtige volatiliteit. Bovendien wordt er vooral belegd op de eigen markt, iets waar Britse beleggers in het licht van Brexit misschien grip op willen houden. 

Veel beleggers klampen zich vast aan de Britse vastgoedindex van Investment Property Databank (IPD) die maandelijks wordt gepubliceerd. Uit de jaarindex blijkt echter dat de cijfers minder rooskleurig zijn dan over het algemeen wordt aangenomen. Uit de jaarindex van IPD blijkt inderdaad dat vastgoed enige mate van diversificatie op het effectenbezit biedt, maar veel minder dan uit de maandelijks data kan worden opgemaakt. De volatiliteit, zoals neergelegd in de jaarindex, is bijvoorbeeld drie keer zo hoog, waardoor de rendement/risicoverhouding minder gunstig is dan veelal wordt gedacht. Iedereen die in de nasleep van de financiële crisis in vastgoed is gedoken, heeft goed geboerd. In de vijf jaar tot eind 2015 noteerde de UK IPD een totaal rendement van liefst 66,6 procent. In 2015 kwam dat percentage al uit op 8. De vraag is of dit standhoudt. Aan vastgoedbeleggingen kleven immers ook risico’s. Vastgoedbeleggingen zijn geen wondermiddel tegen de meer cyclische aandelenmarkt. 

In 1991 en 1992 ging vastgoed de boeken in als één van de slechtst presterende beleggingscategorieën. Vastgoed bleef overeind toen de tech-zeepbel  barstte in 2001-2002 maar in 2008 was het geen fijne belegging. Tussen juni 2007 en 2009 verloor de UK IPD index liefst 37 procent van zijn waarde. 

Reageer op dit artikel