nieuws

Klépierre stapt uit Leidsche Rijn Centrum

Beleggingen

Klépierre trekt zich terug als eindbelegger van het winkelprogramma van megaproject Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. Verzekeraar ASR neemt 26.500 m2 van het commerciële programma over van Klépierre.

Klépierre stapt uit Leidsche Rijn Centrum

Daarmee wordt ASR in totaal eigenaar van 48.000 m2 commercieel vastgoed en een parkeergarage met 1.300 plaatsen. Dat zegt Jeroen Messemaeckers tegen Vastgoedmarkt. Messemaeckers is sinds de verkoop van een groot deel van ASR Vastgoed Ontwikkeling (ASR VO) aan MRP directeur ASR Vastgoed Projecten. In Leidsche Rijn Centrum ontwikkelt Leidsche Rijn Centrumplan, een samenwerking van ASR Vastgoed Projecten en Vesteda Project Development.

Dat Klépierre en eerder rechtsvoorganger Corio aanhikten tegen afname van het winkelprogramma was bepaald geen geheim. De afgelopen jaren was het winkelprogramma als gevolg van de economische crisis al flink ingekrompen. Ook waren ASR VO en Corio/Klépierre overeengekomen dat Klépierre alleen de eerste fase zou afnemen, waarbij in het midden werd gelaten wie de tweede fase in portefeuille zou nemen.

Messemaeckers zegt dat de gekozen oplossing voor beide partijen het beste is. ‘We waren hierover al langer in gesprek met Klépierre. Dit winkelproject paste niet meer in hun strategie. Wij nemen het winkel- en horecaprogramma van 26.500 m2 over. ASR was al eigenaar van de kantoren, parkeergarage, Jumbo Foodmarkt, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen. Zonder Klépierre hebben wij meer flexibiliteit in het verhuurtraject. Want alle afspraken met Klépierre zijn van de baan.’

Hij doelt daarmee onder meer op de afgesproken minimale huurprijs waartegen ASR de winkels moest opleveren, die in de huidige winkelmarkt onhaalbaar worden geacht. Vastgoedmarkt begreep in 2011 dat Corio bij ASR VO een minimale huurwaarde van 290 euro per m2 en een vastgelegde koopprijs tegen een bruto aanvangsrendement van zo’n 6,25 procent had bedongen. Aan de andere kant zaten ASR VO en Vesteda vast aan de minimale grondprijs van 118 miljoen euro die Utrecht in de tendervoorwaarden van oktober 2007 had vastgelegd.

De ASR-vastgoeddirecteur wil geen financiële details geven. ‘We houden Leidsche Rijn Centrum in portefeuille, maar sluiten niet uit dat we op termijn het vastgoed weer zullen afstoten.’ Binnenkort geeft ASR meer informatie over de voorverhuur. ‘Na de verhuur van 2.150 m2 aan H&M zijn we in gesprek met een aantal retailers voor nog een fors aantal winkelmeters. Daarover verwachten we snel afspraken te kunnen maken.’

Binnen het totale plan is LRC verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kerngebied met 22.400 m2 retail, 5.600 m2 Jumbo Foodmarkt, 3.000 m2 dienstverlening, 4.000 m2 horeca en 3.000 m2 maatschappelijke voorzieningen. Naast de winkels en voorzieningen omvat het programma een parkeergarage met 1.300 openbare en 670 private parkeerplaatsen, 762 appartementen (waarvan 511 koopappartementen en 251 huurappartementen voor Vesteda)  en 10.000 m2 kantoren in het hart van het plan. Vanaf het derde kwartaal 2017 zal oplevering plaatsvinden. ‘Eind 2017 zal het winkelcentrum zijn opgeleverd. Eind maart denken we dat retailers hun winkels hebben ingebouwd en het winkelcentrum open kan voor publiek’, aldus Messemaeckers. (MvL)

Reageer op dit artikel