nieuws

Koper wil woningen op locatie ministerie SZW

Beleggingen

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag voor 23 miljoen euro verkocht aan Litoro Investments. Litoro zal het 69.000 m2 grote complex slopen en er woningen, winkels, horeca en kantoren realiseren.

Koper wil woningen op locatie ministerie SZW

Dat laat het Rijksvastgoedbedrijf weten. Litoro heeft met 23 miljoen euro het hoogste bod uitgebracht op het oude ministeriepand naast station Laan van NOI. In totaal brachten twaalf bedrijven een bod op het oude SZW-complex uit. Litoro werkt samen met het Rotterdamse Conceptpluggers en de Zwitserse Turicum Immogroup. De verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf aan Litoro is pas definitief als de gemeente Den Haag akkoord gaat met de plannen om het pand op termijn (gefaseerd) te slopen en op het terrein nieuwe gebouwen neer te zetten.

De eerste vijf jaar komt er in een deel van het gebouw woonruimte voor 350 vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben (statushouders). Zij komen in wooneenheden voor drie of vier bewoners. Daarnaast komen er wellicht woningen voor andere belangstellenden. In de plint en andere delen van het gebouw komen ondernemers. Deze bedrijven passen zo veel mogelijk in de ontwikkelingsvisie van de gemeente Den Haag voor het gebied.

Uiteindelijk wil Litoro het huidige pand slopen en op het terrein een combinatie van laagbouw en twee hoge torens neerzetten. Maximaal 70 procent is bestemd voor huur- of koopwoningen. De rest is voor bedrijven, winkels, horeca, recreatieve voorzieningen, kantoren en onderwijs. Ondergronds kan er een parkeergarage voor auto’s en fietsen komen. De nieuwbouw is energieneutraal of levert zelfs energie.

De gemeente Den Haag wil het gebied ontwikkelen tot een hoogwaardig knooppunt waar onderwijs, wonen, werken en verkeer samenkomen in een campusmilieu gericht op de veiligheidsbranche. Het SZW-pand als aantrekkelijke woon- en werklocatie neemt daarin een cruciale plaats in. Ook de omgeving wordt levendiger; zo krijgt de Anna van Hannoverstraat het karakter van een plein doordat de tramrails verzonken in de bestrating komen. Er zijn plannen om station Laan van NOI op te knappen.

Het Beatrixkwartier, waar het gebouw onderdeel van is, vormt het tweede zakencentrum van Nederland met directe verbindingen naar Schiphol en Rotterdam via trein en metro. Het gebied is nog volop in ontwikkeling, er is een WTC, er zijn internationale kantoorvestigingen en er is een hotel, aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Het centrum van Den Haag is met tram en sneltram goed bereikbaar. (MvL)

Reageer op dit artikel