nieuws

Vastned pronkt met mooie dingen

Beleggingen

Vastned is goed op streek met het uitvoeren van zijn strategie van portefeuilleverbetering. Als het bedrijf panden koopt, zijn het geen winkels meer, maar ‘premium city high street shops’. Steevast in buurten met prestigieuze namen en bekende merken.

Vastned pronkt met mooie dingen

Half maart bijvoorbeeld kocht Vastned in het centrum van Utrecht tegenover Starbucks en het flagship store van Zara een uniek pand voor CoolCat en Sasha. In de historische Parijse wijk Le Marais werd in een straat voor luxueus en high end winkelen een pand aangeschaft voor het modemerk Sandro Men. Volgens het persbericht is het modemerk Gucci een van de buren.

Zo op het oog heeft Vastned geen last van de slechte winkelverkopen, maar wel zijn de bruto huuropbrengsten het afgelopen jaar gedaald van 96,4 naar 93,2 miljoen euro. Dat het resultaat meer dan verdubbelde van 31,7 naar 65,5 miljoen euro, is vooral te danken aan een forse toename van de waarde van de panden. Was in 2014 nog sprake van een waardedaling van 14,8 miljoen euro, staat het vastgoed nu voor 16,3 miljoen euro meer op de balans. Het onroerend goed van Vastned had eind vorig jaar een waarde van bijna 1,65 miljard euro.

Vastned is al jaren bezig om volgens de regels van het Monopoly-spel bezig panden te kopen in de mooiste winkelstraten van de welvarendste hoofdsteden van Europa en in Istanboel. Weliswaar heeft het bedrijf nog steeds winkels in provinciesteden, maar daarvan probeert het geleidelijk afscheid te nemen. Vorig jaar werd voor 86 miljoen euro aan winkels verkocht in steden als Capelle aan de IJssel, Vilvoorde en Angers. In datzelfde jaar werd voor 164 miljoen aan nieuwe winkels gekocht in Amsterdam, Antwerpen en Parijs.

In het jaarverslag schrijft ceo Taco de Groot dat zich een tweedeling heeft afgetekend in de Nederlandse detailhandel. Aan de ene kant gingen detailhandelsbedrijven als V&D en Macintosh failliet, maar breidden de chiquere, internationale winkelketens juist uit. De Groot onderstreept dat de strategische keuze van Vastned een juiste is. De huurinkomsten van deze laatste winkels gingen met 2 procent omhoog en de waarde van de panden steeg met 6 procent. Bovendien was er nauwelijks leegstand.

Op de beurs heeft Vastned het afgelopen jaar wel averij opgelopen. Een jaar geleden noteerde het aandeel nog 48 euro, waar dat inmiddels is gedaald tot ongeveer 40 euro. Toch zijn analisten niet somber. Ze hebben de indruk dat De Groot, die in 2010 aanvankelijk als cio bij Vastned begon, op de goede weg zit. Vastned is vooral op zoek naar stabiliteit in zijn portefeuille. Niet beleggen in panden omdat de waarde grote sprongen maakt, maar in winkels met goede huurders die ook de komende jaren hun huur trouw kunnen betalen. Opvallend is dat Vastned steeds vaker boven de winkels appartementen realiseert. De appartementen bevinden zich zowel in het premium- als in het starterssegment. Volgens de ceo verhoogt dat niet alleen de sociale veiligheid van het winkelgebied, maar zijn daar ook goede huurders voor te vinden.

Over de auteur
René Bogaarts is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016

 

Suite.341 in de Rue des Rosiers in de Parijse wijk Le Marais

Reageer op dit artikel