nieuws

Commercieel vastgoed blijft in trek

Beleggingen

Commercieel vastgoed is in trek. Door de grote interesse dalen de aanvangsrendementen. Aldus ING in haar Vooruitzicht Vastgoed.

De aanhoudende interesse van zowel binnen- als buitenlandse beleggers heeft de prijzen opgedreven, al gaat de daling van de aanvangsrendementen inmiddels wel minder hard dan zes tot twaalf maanden geleden. Beleggers zijn nog steeds op zoek naar goed renderende alternatieven voor onder andere staatsobligaties. Onzekerheden over de mondiale economie en geo-politieke risico’s zorgen er voor dat er meer focus is op de beste objecten. Hierdoor dalen de rendementen voor prime vastgoed sneller dan voor secundaire panden en locaties. Er is een duidelijk verschil met de vorige piek in beleggingsvolumes in 2007. De prijsverschillen tussen top- en secundair vastgoed (yield gap) waren toen minder groot.

De gebruikersmarkten kennen een wisselend beeld. De opname van nieuwe kantoormeters bleef begin 2016 achter bij een jaar geleden. Eind 2015 was er echter nog wel een flinke groei. Doordat steeds meer kantoormeters verbouwd worden voor alternatief gebruik daalt de kantorenleegstand wel licht. De groei in de markt voor bedrijfsruimten zette verder door. Een belangrijke drijver is de logistieke sector, door de groei van e-commerce gaan goederen vaker direct vanuit distributiecentra naar de consument en daar is extra ruimte voor nodig.

Faillissementen bij bekende retailers schudden de retailmarkt op. Hierbij heeft V&D de grootste impact. In één klap zijn veel binnenstedelijke winkelmeters op zoek naar een nieuwe gebruiker. Vooral in de binnenstad van Utrecht loopt de leegstand sterk op, van minder dan 5 procent naar bijna 20 procent. Het gaat daarbij wel om toplocaties, die in sommige gevallen al een nieuwe huurder hebben gevonden. Hudson’s Bay neemt ook een deel van de locaties in gebruik. Niet iedere locatie laat zich even gemakkelijk volledig vullen. Herbestemming van hoger gelegen verdiepingen naar kantoren of woningen kan noodzakelijk blijken.

Door deze ontwikkelingen is retailvastgoed een sector die veel aandacht krijgt. ‘Met de retailagenda wil het ministerie van Economische Zaken nieuw leven in binnensteden blazen’, stelt Jan van der Doelen, ING sectormanager bouw en onroerend goed. ‘Maar het allerbelangrijkst is dat huurder en verhuurder elkaars taal leren begrijpen, weten wat elkaars agenda bepaalt en echt geïnteresseerd zijn in het versterken van elkaars positie.’ 

Reageer op dit artikel