nieuws

Wolfgang Egger bouwde Patrizia op vanaf de grond

Beleggingen

Als gezegd wordt dat iemand zijn bedrijf vanaf de grond heeft opgebouwd, is dat meestal overdrachtelijk bedoeld. Zo niet bij Wolfgang Egger.

Op een lapje grond van zijn ouders bouwde de nu 50-jarige ceo van het Duitse vastgoedbedrijf Patrizia ruim dertig jaar geleden eigenhandig een huis. Hij verkocht het zodra het af was, en kocht met dat geld zijn eerste huurappartementen. Tegenwoordig heeft Patrizia een marktwaarde van 2,1 miljard euro. Egger heeft nog steeds 51,6 procent van de aandelen.

Begin dit jaar had Patrizia voor 16,6 miljard euro aan vastgoed in beheer, waarvan 42 procent woningen, 32 procent kantoren en 14 procent winkels. Van slechts 7 procent van die portefeuille is Patrizia volledig eigenaar. In 40% gaat het om vastgoed waarvan het bedrijf samen met een of meerdere anderen eigenaar is, zoals pensioenfondsen, spaarbanken en verzekeraars. Bij 53% van de portefeuille hebben de eigenaren het hele beheer overgedragen aan Patrizia. De eerste jaren was het vastgoedbedrijf alleen in Duitsland actief, maar zeker na de beursgang in 2006 sloeg het zijn vleugels uit. Eind vorig jaar had Patrizia kantoren in Amsterdam, Londen, Parijs, Luxemburg, Kopenhagen, Helsinki, Stockholm en Madrid.

In Nederland, waar het sinds 2009 actief is, heeft Patrizia inmiddels een portefeuille van meer dan een miljard euro. De Duitsers sloegen in 2014 een grote slag, toen ze voor 570 miljoen euro een groot pakket woningen kochten van het noodlijdende Vestia, maar veel plezier heeft Egger daar nog niet van ondervonden. De betrokken gemeenten vechten de overname aan. Ze zijn bang dat Patrizia de huren omhoog gooit of de woningen individueel verkoopt. Daarmee worden die woningen aan de sociale woningbouw onttrokken.

Patrizia, die zelf geen partij is in het geding, zegt niet van plan te zijn geweest om woningen snel door te verkopen en bereid te zijn geweest tot afspraken. Dat is goed mogelijk, zeker omdat Patrizia de woningen voor een andere belegger schijnt te hebben gekocht. Maar in zijn geschiedenis heeft Patrizia er vaker blijk van gegeven graag snel zaken te doen als er geld te verdienen valt. Mei vorig jaar kocht het 13.500 Duitse appartementen van een Zweeds belegger, om ze een half jaar later door te verkopen aan het beursgenoteerde Deutsche Wohnen. Duitse media vermoedden dat Patrizia daarmee een winst van tweehonderd euro opstreek.

In 2015 heeft Patrizia als een tierelier gedraaid. De omzet kwam uit op 385 miljoen euro, tegen 292 miljoen in het jaar ervoor. Patrizia kocht voor 4,2 miljard aan nieuw onroerend goed en verkocht voor 3 miljard. In hetzelfde jaar steeg de waarde van de rest van de portefeuille met 0,7 miljard. Daarnaast opereert Patrizia steeds vaker als projectontwikkelaar en investeerder in nieuwbouwprojecten. Ook in Nederland. Dit jaar moet een project van 600 woningen in Den Haag van start gaan, waarvan een derde sociale woningbouw.

Beleggers zijn onder de indruk. Het aandeel, dat aan het begin van 2015 ongeveer 12,50 euro noteerde, sloot het jaar af op een koers van 27 euro. Eggers aandelen werden daardoor in een jaar zo’n vijfhonderd miljoen euro meer waard. Nu is de koers weer gezakt naar 21 euro. Het zal Egger worst zijn, want hij herhaalt al jaren dat hij hooguit drie keer per dag kan eten en geen behoefte heeft aan een Ferrari, een groot jacht of een privé-vliegtuig.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel