nieuws

Wereldhave heeft het hart op de tong

Beleggingen

Topmannen van vastgoedfondsen houden zich publiekelijk doorgaans liever op de vlakte. Dirk Anbeek niet.

De afgelopen tijd haalde hij enkele keren uit naar gemeentebesturen die volgens hem geen waardering hebben voor de inspanningen van het door hem geleide Wereldhave. ‘Als je achttien miljoen euro naar een winkelcentrum brengt, verwacht ik dat de rode loper uitgaat’, zei hij bijvoorbeeld onlangs tegen Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat eerbetoon is hem echter nooit getoond, Wereldhave kreeg hooguit tegenwerking als er een winkelcentrum werd opgeknapt.

Met lede ogen ziet Anbeek aan hoe gemeenten overal buiten het centrum plaatsen aanwijzen voor nieuwe winkels. En in plaats van achter de schermen te lobbyen, zoekt hij de media om zijn ergernis te spuien. Nou heeft hij het niet getroffen. Wereldhave, dat een uit winkelcentra opgebouwde vastgoedportefeuille heeft van 3,7 miljard euro, is afgelopen winter zwaar getroffen door het faillissement van warenhuisketen V&D en Macintosh, moederbedrijf van schoenenwinkels als Invito, Dolcis en Scapino. In liefst achttien winkels van Wereldhave moest van de ene op de andere dag de deur op slot. ‘Een tsunami van faillissementen’, noemde Anbeek dat. Voor de meeste panden heeft Wereldhave overigens al weer nieuwe huurders gevonden.

De afgelopen drie jaar is onder Anbeeks leiding alles verkocht wat geen winkelcentrum was. De laatste deal in die operatie was de verkoop van een kantorencomplex in Parijs, dat voor 410 miljoen euro is verkocht, volgens Anbeek 5 procent boven boekwaarde. In diezelfde periode nam het bedrijf in één deal negen Nederlandse winkelcentra over van het Franse Klépierre voor 770 miljoen euro. Onder de winkelcentra zaten In de Bogaard in Rijswijk en CityPlaza in Nieuwegein. Het jaar ervoor had het voor één miljard aan nieuwe winkelcentra aangekocht. Inmiddels zit Wereldhave in Nederland, Finland, België en Frankrijk.

Het beleid van Anbeek, die in 2009 de overstap maakte van Ahold Vastgoed naar Wereldhave, lijkt zijn vruchten af te werpen. Wereldhave sloot zijn boeken met een winst van 104 miljoen euro tegen 27 miljoen in het jaar ervoor. Dankzij de overnames stegen de huurinkomsten van 148 naar 245 miljoen euro. Zelfs zonder die aanwinsten wist het bedrijf de inkomsten licht op te voeren, al moest daar flink in geïnvesteerd worden. Anbeek gaat er ondanks de faillissementen van uit dat het resultaat over 2016 toch weer 6 tot 9 procent zal stijgen, omdat de nieuwe winkelcentra pas in 2016 volledig zullen bijdragen.

Analisten zijn minder optimistisch. Eind vorig jaar meldde UBS dat het een groot pakket aandelen Wereldhave van de hand had gedaan, waardoor het belang van de Zwitserse bank was gedaald van 4,91 naar 2,65 procent. De beurskoers van Wereldhave, die toch al onder druk lag, kreeg half februari weer een knauw toen bekend werd dat een doorstart van V&D van de baan was. Toen langzaam duidelijk werd dat het bedrijf wel nieuwe huurders zou kunnen vinden voor de leeg gekomen panden, trad enig herstel in.

Anbeek wijt de gedaalde beurskoers aan het feit dat Wereldhave voor de nieuwe winkelcentra een flink beroep heeft moeten doen op de beleggers. De afgelopen twee jaar is het aantal aandelen ongeveer verdubbeld.

 

Over de auteur

René Boogarts is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

 

Reageer op dit artikel