nieuws

WDP groeit zoals het belooft

Beleggingen

Het Belgische vastgoedconcern WDP is echt doorgebroken op de Nederlandse markt. Dat komt niet alleen door de notering op de Amsterdamse effectenbeurs, maar ook door de enorme acquisities die het in Nederland heeft gepleegd.

Vorig jaar zomer telde het ongeveer 100 miljoen euro neer voor een zevental bedrijventerreinen, onder meer bij Tilburg, Rotterdam en Zwolle. Daarnaast gaat het voor tientallen miljoenen nieuwe hallen bouwen voor groenteveiling The Greenery. Onlangs werden ook panden en grond aangekocht bij Schiphol, Amsterdam, Arnhem en Bleiswijk.

 

Met deze forse uitbreiding in Nederland komen de Nederlandse beleggingen van WDP zelfs iets hoger uit dan die in België, de bakermat van het bedrijf. Eind 2015 stond het Nederlandse vastgoed voor 863 miljoen in de boeken, en het Belgische voor 803. Daarnaast heeft WDP nog wat vastgoed in Frankrijk en Roemenië. Tot dusverre hebben Tony de Pauw en zijn mede-ceo Joost Uwens van WDP hun beloften het afgelopen jaar meer dan waar gemaakt. De totale portefeuille aan logistiek vastgoed heeft onlangs, zoals de Belgen het zelf noemen, ‘de kaap van twee miljard euro gerond’. En als het aan Uwens en De Pauw ligt, gaat die groei onverminderd voort. De komende vijf jaar moet de waarde boven de drie miljard uitkomen.

 

Hoewel WDP al sinds 1999 een notering heeft aan de effectenbeurs van Brussel, heeft de familie De Pauw nog steeds een belang van ruim 26 procent. Op de eigen website wordt dan ook zonder gene geschreven dat WDP alle trekken heeft van een familiebedrijf. Topman Tony de Pauw is een zoon van oprichter Jos de Pauw. Andere grootaandeelhouders zijn BNP Paribas en AXA, die beiden meer dan 3 procent van de aandelen hebben. Voormalig grootaandeelhouder Blackrock meldde een jaar geleden dat zijn belang onder de 3 procent was gedaald.

 

De afgelopen jaren is de belangstelling voor logistiek vastgoed, zoals magazijnen, overslagcentra en andere loodsen, sterk toegenomen. Dat heeft uiteraard te maken met de sterk volatiele koersen op de aandelenmarkten, de lage rente en de risico’s van kantoren- en winkelvastgoed. WDP, wat staat voor Warehousing De Pauw, wilde van die toegenomen belangstelling gebruikmaken door ook een beursnotering in Amsterdam aan te vragen. Op 18 november mochten De Pauw en Uwens de handel openen met de gebruikelijke slag op de gong. Volgens analisten voegde deze notering niets toe en was het niets meer dan een aardige publiciteitsstunt, maar feit is wel dat de koers de afgelopen maanden is gestegen tot boven de tachtig euro. Op de eerste dag in Amsterdam deed het aandeel zo’n 76 euro.

 

De meeste analisten adviseren beleggers hun aandelen vast te houden, waar een enkeling het idee heeft dat verkopen een betere optie is. ABN Amro bijvoorbeeld is van mening dat de risico’s groter zijn geworden, onder meer omdat WDP meer geld heeft moeten lenen om de genoemde uitbreiding aan te kunnen. Onlangs nog schreef WDP een obligatielening uit van zestig miljard euro, waarvan twee derde een rente krijgt van 2,5 procent, en de rest een variabele rente. Dat de obligaties zonder problemen werden uitgegeven, tekent volgens WDP het vertrouwen dat beleggers hebben. Vorig jaar nam 55 procent van de aandeelhouders zijn dividend op in nieuwe aandelen in plaats van klinkende munt.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel