nieuws

Unibail-Rodamco heeft geen last van malaise

Beleggingen

Wie vastgoed zegt, zegt Unibail-Rodamco. Beleggers die ‘iets’ met Europees vastgoed willen doen, kunnen niet om het bedrijf heen, dat in 2007 ontstond uit de fusie van het Franse Unibail en het Nederlandse Rodamco.

Omdat het bedrijf de allermooiste winkelcentra van Europa bezit, lijkt het geen last te hebben van de malaise in de detailhandel. Er rust een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de Franse ceo Christophe Cuvillier en de Nederlandse cfo Jaap Tonckens.

La Canopée is een mooi voorbeeld van Unibail-Rodamco’s glorie. Het glamourvolle winkelcentrum in hartje Parijs, op de plaats waar vroeger de oude Hallen lagen, heeft naar schatting een miljard euro gekost. Parijs heeft nog een tekort van een half miljard op zijn begroting, maar bij de opening op 5 april stond vrijwel iedereen te juichen. Men is ervan overtuigd dat het centrum een succes wordt. De duizenden passagiers die voorheen niet wisten hoe snel ze van metrostation Châtelet de stad in moesten vluchten, dwalen nu onder het speciale, licht en lucht doorlatende glazen dak van La Canopée. Of ze er ook iets kopen, is nog even afwachten.

Het afgelopen jaar zijn de huurinkomsten van Unibail-Rodamco met 3,5 procent gedaald tot 1,03 miljard euro, maar dat werd gezien als een goed teken. Het bedrijf heeft van de enorme vraag naar Europees vastgoed namelijk aangegrepen om winkelcentra waar het iets minder gelukkig mee was, van de hand te doen. In totaal werd in 2014 en 2015 voor 1,4 miljard euro aan dergelijk vastgoed verkocht, terwijl er om dezelfde reden geen nieuw vastgoed is aangekocht. Daardoor daalden de huurinkomsten. Maar Unibail-Rodamco liet ook zien dat de huurinkomsten van de overgebleven winkelcentra met dik 8 procent was gestegen. De waarde van de panden die in bezit van Unibail-Rodamco bleven, is ook met 6 procent gestegen tot bijna 37,8 miljard euro. Voor dit jaar rekent cfo Tonckens op een stijging van de huurinkomsten tussen de 8 tot 10 procent.

Winkelcentra zijn ver in de meerderheid. In de totale portefeuille hadden die eind 2015 namelijk een waarde van 30 miljard euro, waar de vrijwel allemaal in en om Parijs gelegen kantoren voor 4,5 miljard in de boeken stonden. Daarnaast heeft Unibail-Rodamco ook nog wat congrescentra en expositieruimten, eveneens in de regio Parijs. Unibail-Rodamco mag dan Frans-Nederlands heten, het zwaartepunt ligt duidelijk in Frankrijk. Daar haalde het bedrijf netto 549 miljoen euro huur op. In Nederland was dat slechts 67 miljoen. Tot de Nederlandse winkelcentra behoren onder meer Stadshart Amstelveen en Stadshart Zoetermeer. Daarnaast is het bedrijf groot in Midden-Europa, Spanje en Scandinavië.

Het nadeel van al dat succes is uiteraard dat Unibail-Rodamco duur is. De Britse bank Barclays, die het vastgoedfonds sinds enige tijd volgt, adviseert beleggers hun aandelen te verkopen. Veel wordt daar overigens niet naar geluisterd. De koers schommelt al een jaar tussen de 250 en 225 euro, met een enkele uitschieter naar beneden. Zo sloot het aandeel in februari net onder de 213 euro. Maar nadat Unibail-Rodamco aankondigde dat het weer eens een kantoor ging verkopen, veerde de koers weer terug naar de vertrouwde bandbreedte. Dat beleggers vertrouwen hebben in ceo Cuvillier bleek op 1 maart. Een obligatielening voor een half miljard euro met een looptijd van tien jaar en een couponrente van 1,375 procent was binnen twee uur al zes keer overtekend. Geen wonder. De balans van het bedrijf is ijzersterk. Slechts 35 procent van de waarde van de portefeuille is gefinancierd met vreemd vermogen. Dat maakt Unibail-Rodamco een van Europa’s meest solide vastgoedbedrijven.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist 

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

 

Reageer op dit artikel