nieuws

Patrizia neemt voor 152,5 miljoen woningportfolio Holland Immo af

Beleggingen

Patrizia Netherlands heeft voor 152,5 miljoen euro een grote woningportefeuille van fondsaanbieder Holland Immo Group gekocht. De portefeuille bestaat uit 1.275 woningen, vier bedrijfspanden en 500 parkeerplaatsen.

Dat blijkt uit een persbericht van het Duitse moederbedrijf Patrizia Immobilien. Holland Immo Group verkocht de portefeuille namens een zevental door haar beheerde vastgoedfondsen. De woningen bestaan voor 90 procent uit appartementen en 10 procent uit eengezinswoningen. Ze liggen op 23 locaties in Nederland en hebben een gemiddelde oppervlakte van 82 m2. Het merendeel ligt in Amsterdam, Zwolle, Dordrecht en Den Bosch.

Holland Immo Group werd in het gehele verkoopproces geadviseerd door CBRE. Als verkoopstrategie is gekozen voor een besloten proces waarvoor een beperkt aantal partijen is uitgenodigd om een bieding uit te brengen. Patrizia Nederland heeft voor ongeveer 1,1 miljard euro aan assets onder management. Patrizia Nederland is bij deze aankoop ondersteund door Savills met de aankoopanalyse. Loyens & Loeff trad op als juridisch adviseur.

Manfred Kühl van Holland Immo Group is ‘verheugd’ met de verkoop van deze portefeuille aan Patrizia. ‘Die past binnen onze selectieve exit-strategie voor Nederlandse en Duitse portefeuilles.’ Alexander Buijs, director CBRE Capital Markets, noemt transacties als deze ‘bijzonder door het beperkte aanbod van bestaande woningportefeuilles in Nederland’. ‘Dit is de grootste woningportefeuilletransactie van de afgelopen 1,5 jaar. De vraag van Nederlandse en internationale beleggers naar grote woningportefeuilles blijft onverminderd groot.’

In de februari-editie schreef Vastgoedmarkt al dat de volgende grote woningdeal hoogstwaarschijnlijk uit de Holland Immo-portefeuille zou komen. De maximale looptijd van het grootste woningfonds was 1,5 jaar geleden bereikt en zou van het andere woningfonds eind juni aflopen. Met de aankoop troeft Patrizia dit maal het Britse Round Hill Capital af. In februari kocht Round Hill nog voor ongeveer 100 miljoen euro vier woningportefeuilles met 954 woningen van verschillende partijen.

Reageer op dit artikel