nieuws

Montea blijft onder de radar

Beleggingen

De naam Montea mag dan duidelijk refereren naar ‘top’, het Belgische vastgoedbedrijf slaagt er al jaren in om onder de radar te blijven. Nieuwe aankopen worden in de pers niet aangekondigd of afgedaan met een klein berichtje.

 Grote banken hebben geen oog voor de onderneming van de familie De Pauw. Maar de analisten die wel de moeite hebben genomen naar de resultaten te kijken, adviseerden beleggers dit voorjaar om het aandeel te kopen.

Montea is gespecialiseerd in logistiek vastgoed. Toen het in 2006 een notering kreeg op de aandelenbeurs van Brussel, bestond meer dan een kwart van de portefeuille uit industriële panden, maar dat is al teruggebracht tot minder dan 10%. De totale portefeuille had bij de jaarwisseling een waarde van 781 miljoen euro. Gedurende het jaar 2015 heeft Montea voor zo’n negentig miljoen euro bijgekocht, waaronder enkele gebouwen en terreinen in Nederland. In het jaarverslag legt bestuursvoorzitter Dirk De Pauw uit dat logistiek vastgoed een betere langtermijnbelegging is dan kantoren of winkelcentra omdat er niet zo vaak architectonisch hoeft te worden vernieuwd.

Tot de huurders van Montea behoren uiteenlopende grote bedrijven als Unilever, DHL, Dachser en H&M. Zij leverden Montea het afgelopen jaar een huur van 34,7 miljoen euro op. Dat was, mede dankzij de nieuwe aankopen, bijna 28 procent hoger dan het jaar ervoor. Voor zijn expansie heeft Montea wel nieuwe obligaties moeten uitgeven, waardoor de schulden opliepen van 52 tot bijna 56 procent van de waarde van het vastgoed. De bezettingsgraad bedraagt 96 procent. Het nettoresultaat kwam vorig jaar uit op 24 miljoen euro. Het bedrijf wil 2,03 euro aan dividend uitkeren. Dat bedrag is gebaseerd op wat men in België ‘courant rendement’ noemt, zeg maar het directe beleggingsresultaat, dat 2,29 euro per aandeel bedroeg. Dat de waarde van de portefeuille vorig jaar zo’n 2,5 miljoen euro hoger werd getaxeerd, speelt geen rol. Montea heeft geen enkele belangstelling om die boekwinst te verzilveren.

Montea is een echt familiebedrijf. Zo heeft de familie De Pauw ruim 20 procent van de aandelen in handen, en is grondlegger Dirk De Pauw voorzitter van de raad van bestuur. Dirks zwager Peter Snoek, getrouwd met Dominika De Pauw, is chief operating officer. Zij genieten het volle vertrouwen van enkele andere grootaandeelhouders, die gehecht zijn aan stabiliteit. De Belgische verzekeraars Belfius en Federale Verzekeringen hebben bijna 11 en 10 procent van de aandelen. Ongeveer de helft van het aandelenkapitaal is vrij verhandelbaar. Op de beurs noteerde Montea, na een dip van 33 euro in augustus in 2015, al weer maanden net onder de 40 euro.

Min of meer verstopt in de krochten van het jaarverslag staat dat Montea tien miljoen euro aan zonnecollectoren bezit, aangebracht op acht locaties in Wallonië en Vlaanderen. Die investering leverde Montea het afgelopen jaar een extra inkomstenbron op van een miljoen euro. Dat is een mooi rendement. Het zijn natuurlijk geen exorbitante hoge bedragen, maar het feit dat Montea heeft ontdekt waar het de enorme oppervlakten van zijn loodsen en overslagcentra nog meer voor kan gebruiken, geeft aan waar De Pauw de komende jaren zeker ook in zal investeren.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016

Reageer op dit artikel