nieuws

Klépierre kwam, zag en verdween weer

Beleggingen

Laurent Morel is waarschijnlijk één dag in Nederland geweest. Met een gongslag kondigde de topman van Klépierre op 25 februari op de Amsterdamse effectenbeurs de notering van zijn vastgoedfonds aan, maar daarna is hij vermoedelijk meteen weer terug naar Parijs gegaan.

Een maand later was Klépierre weer van het Amsterdamse scorebord verdwenen. Ook de naam van Corio is weg, sinds het bedrijf werd overgenomen door Klépierre. In Parijs promoveerde Klépierre echter naar de CAC40, de index van belangrijkste Franse fondsen.

Met een portefeuille aan winkelcentra ter waarde van 22 miljard euro behoort Klépierre tot de allergrootste vastgoedfondsen van Europa. Een notering in de eredivisie van de Amsterdamse effectenbeurs ligt dan voor de hand, maar dat heeft dus maar heel even geduurd. Hoofdreden om het vastgoedfonds van de lijst te halen, was het ontbreken van binding met Nederland. Dat hadden de beursautoriteiten goed in de gaten, want een paar maanden later verkochten de Fransen – Klépierre mag dan winkelcentra in heel Europa hebben, het blijft een door en door Frans bedrijf – voor 730 miljoen euro negen Nederlandse winkelcentra uit de Corio-portefeuille aan Wereldhave. In Nederland bezit Klépierre nu alleen nog Hoog Catharijne, Alexandrium, de Markthal, Almere-Centrum en Villa Arena.

Met de arrogantie van machtige spelers legde topman Morel onlangs tijdens een forumdiscussie op de vastgoedbeurs Mipim uit dat er een tweedeling tussen wel- en niet-succesvolle steden ontstaat, en uiteraard ook dat Klépierre alleen de sterke eruit pikt. Wat hij van Utrecht, Rotterdam, Almere en Amsterdam vindt, en wat hij met zijn daar gevestigde winkelcentra zal doen, heeft hij natuurlijk niet gezegd. Uit de jaarcijfers blijkt echter dat de like-for-like huurinkomsten van de Nederlandse winkelcentra in heel 2015 0,8 procent lager uitkwamen dan in 2014, waar het andere vastgoed van het concern het afgelopen jaar meer huur opleverde dan het jaar ervoor. Morel wilde het belang van internet in Cannes niet bagatelliseren, maar volgens hem wordt toch nog steeds in echte winkels gekocht, al is dat alleen in grote, mooie winkelcentra.

Volgens analisten heeft Klépierre nog veel mogelijkheden om meer geld te verdienen met de eigen portefeuille. Zo zouden de huur- en servicekosten nog relatief laag zijn ten opzichte van de winkelomzetten. Het aandelenbelang van het gerenommeerde Amerikaanse vastgoedfonds Simon Property Group van 20,3 procent geeft ook vertrouwen, zeker omdat oprichter David Simon zich als president-commissaris niet onbetuigd schijnt te laten.

Niet iedereen denkt er overigens zo over. In mei vorig jaar verkocht de Franse bank BNP Paribas, die in 1990 aan de wieg van Klépierre stond, een pakket van 7 procent van de aandelen. In november kondigde BNP Paribas aan het nog resterende belang van 6,5 procent ook van de hand te doen. Het Nederlandse APG, dat onder meer het vermogen van pensioenfonds ABP beheert, heeft nog steeds een belang van 13,1 procent. Na het aangekondigde vertrek van BNP Paribas daalde de aandelenkoers in enkele maanden van 43 naar 35 euro, maar begin april was de koers weer opgekrabbeld tot 42 euro. Een obligatielening van een half miljard euro tegen een rente van 1,875 en een looptijd van tien jaar, was in februari snel overtekend. Beleggers hebben vertrouwen in Morel.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel