nieuws

Euroecommercial houdt vinger aan de pols

Beleggingen

De 71-jarige Brit Jeremy Lewis is de lieveling van de Nederlandse vastgoedanalisten. Niet omdat hij die waarnemers in de watten legt, maar omdat de manier waarop hij sinds 1991 zijn bedrijf Eurocommercial Properties leidt. Analisten van onder meer ABN Amro en ING raden hun klanten aan aandelen te kopen omdat ze vinden dat het bedrijf nog veel meer potentie heeft.

Eurocommercial heeft een notering op de Amsterdamse effectenbeurs en het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam, de cfo en twee commissarissen hebben de Nederlandse nationaliteit, maar daarmee houden alle relaties met Nederland op. Eurocommercial heeft alleen vastgoed in Frankrijk, Italië en Zweden, Het vorige boekjaar, dat eind juni 2015 is afgesloten, noteerde het bedrijf een resultaat van 167 miljoen euro, tegen 99 miljoen een jaar eerder. Nu de economische crisis langzaam wegtrekt uit Europa, en er weer meer verkocht wordt, verwachten analisten dat de huren ook dit jaar en de komende jaren weer verder omhoog zullen gaan. Daarnaast stijgt daardoor ook de waarde van het vastgoed.

Wat Eurocommercial uniek maakt, is het feit dat het vastgoedbedrijf maandelijks inzage wil hebben in de omzetten van de verschillende winkels, en dat de huur aan de omzet wordt gerelateerd. Veel winkeliers en detailhandelsketens hebben daar een broertje dood aan, maar Eurocommercial heeft kennelijk zulke goede relaties dat zij daarmee akkoord gaan. Dat resulteert erin dat het vastgoedbedrijf haarfijn in de gaten heeft wat er in detailhandelsland aan de hand is en eerder dan concurrenten op die ontwikkelingen kan inspelen.

Het afgelopen boekjaar bleven de huuropbrengsten nog steken op een dikke 145 miljoen euro, maar Lewis voorspelt in het jaarverslag een omzetstijging van ‘zijn’ winkeliers van zo’n 3 procent. Dat zal zijn weerslag hebben op de huurinkomsten, nu ook de bezettingsgraad uiterst hoog blijft. In het afgelopen boekjaar kwam de winst uit het indirecte beleggingsresultaat. Dat steeg van zeventien naar tachtig miljoen euro. De portefeuille van Eurcommercial stond toen voor 2,7 miljard euro in de boeken. Sindsdien is het alleen bergop gegaan, want eind 2015 had het vastgoed een waarde van 3,3 miljard. Analist Ruud van Maanen van ABN Amro noemde die stijging ‘fenomenaal’.

De aandelen van Eurocommercial worden op de beurs verhandeld tegen prijzen tussen 44 en 36 euro, wat op zich best een woelig beeld oplevert. Toch was een emissie van nieuwe aandelen vorig jaar mei tegen een prijs van 38 euro snel overtekend. De emissie leverde het bedrijf 164,5 miljoen euro op. Het geld was nodig voor de aankoop van winkelcentra in Italië en Zweden. Begin dit jaar werd opnieuw een winkelcentrum in het Noord-Italiaanse Perugia gekocht, maar verder blijft Lewis kieskeurig. Een van de aandeelhouders die de emissie heeft gebruikt om zijn belang in Eurocommercial te vergroten, was Blackrock. De Amerikaanse belegger heeft een belang van 4,74 procent in het vastgoedfonds. Lewis, die vorig jaar voor een ton aan opties verzilverde, heeft nog steeds een belang van 2,5 procent. Zolang hij aan het roer van Eurocommercial blijft staan, zal dat wel zo blijven. En Lewis heeft nog niet laten blijken dat hij ermee wil stoppen.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel