nieuws

Confinimmo laat zijn oorlogskas ongemoeid

Beleggingen

Geld vragen en er vervolgens niets mee doen, is doorgaans niet de beste manier om het vertrouwen van beleggers te winnen. Maar dat is precies wat de door de wol geverfde ceo van Cofinimmo Jean-Edouard Carbonnelle een jaar geleden heeft gedaan.

Met een speciale emissie haalde hij 285 miljoen euro op om de oorlogskas van Cofinimmo aan te vullen tot vierhonderd miljoen. Daarna werd het stil. Cofinimmo is het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds van België, het is opgenomen in de belangrijkste beursindex BEL20. De totale portefeuille had eind 2015 een waarde van 3,1 miljard euro, maar het bedrijf lijkt niet goed koers te kunnen houden. In 2005 al zei Cofinimmo dat het zich minder op de kantorenmarkt en meer op de markt voor zorgvastgoed wil richten, maar twee jaar later kocht het ineens voor honderden miljoenen aan cafés in België en Nederland. Hoewel de voorliefde voor zorginstellingen voortdurend werd herhaald, nam Cofinommo daarna ook nog ook een belang in een netwerk van verzekeringskantoren en in overheidsvastgoed als brandweerkazernes, politiebureaus en een gevangenis.

In 2012 kocht Cofinimmo eindelijk voor het eerst wat zorgvastgoed in Nederland, maar de doorbraak kwam pas eind 2014. Toen telde het bedrijf 72 miljoen euro neer voor dertien over Nederland verspreide panden, die werden verhuurd aan zorginstellingen als Domus Magnus, Bergman Clinics en het Leger des Heils. In Duitsland kocht Carbonelle in 2014 een revalidatiekliniek en een jaar later nog twee sport- en welnesscentra. Na de emissie van nieuwe aandelen in mei 2015 herhaalde topman Carbonnelle dat Cofinimmo in de zorgsector zou uitbreiden, maar dat is niet gebeurd. Sterker nog, begin dit jaar verkocht Cofinimmo voor bijna 93 miljoen euro zijn 95-procentsbelang in Silverstone, een bedrijf met twintig woon- en zorgcentra in België. Eind vorig jaar bestond 42 procent van de portefeuille uit zorgvastgoed en 40 procent uit kantoren.

Analisten maken zich een beetje zorgen dat Cofinimmo zijn greep op de strategie laat verslappen. Fellere concurrentie op de markt voor zorgvastgoed, dat vanwege de lage rente en de malaise in de winkel- en kantorenmarkt van de laatste jaren steeds meer in trek is geraakt, zou Cofinimmo er voortdurend toe dwingen zijn koers te wijzigen. Maar de analisten weten ook niet hoe het zit, hun aanbevelingen lopen uiteen van kopen, tot houden en verkopen. Opmerkelijk is dat de Belgische bank Degroof, die nota bene in 1983 aan de wieg van Cofinimmo heeft gestaan, beleggers medio februari adviseerde hun stukken van de hand te doen. En nog opmerkelijker is het feit dat de koers vanaf dat moment is opgeklommen van 94 naar 109 euro.

De resultaten bieden beleggers ook geen houvast. De rente-inkomsten bleven vorig jaar steken op 212 miljoen euro. Het nettoresultaat steeg van een verlies van 49 miljoen euro in 2014 naar een winst van 108 miljoen euro over 2015, maar dat kwam alleen omdat echt grote financiële tegenvallers zoals in 2014 vorig jaar achterwege bleven. Carbonnelle, die onder meer aan de befaamde business school van Wharton studeerde, en van 1989 tot 2012 chief financial officer van Cofinimmo was, zal de strategie met wat meer overtuiging moeten uitvoeren.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

 

Reageer op dit artikel