nieuws

Befimmo kijkt nauwelijks verder dan Brussel

Beleggingen

Als je te veel naar aandeelhouders luistert, kan het weleens fout gaan. Dat zal Benoît de Blieck het afgelopen jaar wel gemerkt hebben.

De aandeelhouders van Befimmo lieten de ceo een paar jaar geleden weten dat ze geen verassingen wensten, en De Blieck ging daarom, eigenlijk tegen zijn eigen zin, voort met het vertrouwde beleggen in kantoren. Nu krijgt Befimmo te kampen met leegstand, omdat zijn huurders wél af en toe wat anders willen.

Met een portefeuille van 2,4 miljard euro mag Befimmo dan een van België’s grootste vastgoedfondsen zijn, het is nogal beperkt. Befimmo heeft alleen kantoren, alleen in België, en bovendien vrijwel alleen in Brussel. Veel van de huurders zijn Belgische, Vlaamse, Waalse of Europese overheden. Twee toonaangevende kantorenflats van Befimmo komen binnenkort leeg. Een ervan is de Noord Building, in de volksmond beter bekend als het Boudewijngebouw of, vanwege het hellende dak, de Schans. Het wordt gehuurd door de Vlaamse Gemeenschap, maar die vertrekt eind 2017. Befimmo heeft nog geen andere huurders, en is van plan de flat te slopen om er iets nieuws neer te kunnen zetten. Het gebouw is pas 25 jaar oud. In 2014 werd vergunning voor nieuwbouw aangevraagd, en Befimmo hoopt dat die in de loop van 2017 wordt afgegeven.

Befimmo zit ook in zijn maag met Toren II van het WTC-complex in Brussel, een beeldbepalende flat uit 1976. De huurders daarvan vertrekken in de loop van 2018. Ook daarvoor heeft het vastgoedbedrijf geen nieuwe huurders. De Blieck speelt met de gedacht ook die toren te slopen voor nieuwbouw, maar in zijn jaarverslag op 2015 houdt hij nog een slag om de arm. Over Toren IV is nog geen besluit genomen. Pratend over zijn nieuwbouwplannen zegt De Blieck elke keer dapper dat er te zijner tijd zeker huurders voor zullen zijn, maar namen geeft hij niet. De afgelopen jaren lag de kantorenmarkt in Brussel volkomen op zijn gat.

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel bij Befimmo. Vorig jaar trok Deloitte in het Gateway-gebouw, een voor liefst 140 miljoen euro gerenoveerde terminal van de luchthaven Brussel. De accountant heeft een huurcontract voor achttien jaar getekend. Dit jaar trekken de eerste huurders in het onlangs gerenoveerde Triomf-gebouw in Brussel.

Het afgelopen jaar stegen de huurinkomsten licht tot 139 miljoen euro, maar met alle kosten voor het vastgoed erbij daalde het vastgoedresultaat van 151 naar 149 miljoen euro. Dat er onderaan de streep 98 miljoen overbleef, flink hoger dan de winst van 69 miljoen over 2014, kwam vrijwel alleen dankzij de extreem lage rente. De winst per aandeel kwam uit op 4,41 euro. Befimmo stelt een dividend voor van 3,45 euro.

Een jaar geleden noteerde het aandeel nog 64 euro. Dit voorjaar noteert Befimmo een euro of zes lager, nadat het in februari zelfs even op de 48 euro zat. Analisten adviseren beleggers hun aandelen bij deze prijs vast te houden of eventueel zelfs iets bij te kopen. Zij hebben er kennelijk vertrouwen in dat De Blieck, die sinds 1999 bij Befimmo werkt, wel een oplossing zal vinden voor de leegstand in Brussel.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016

Reageer op dit artikel