nieuws

Aedifica zit liefst in seniorenwoningen

Beleggingen

Een van Europa’s snelst groeiende vastgoedbedrijven is ongetwijfeld Aedifica. Medio 2006, een half jaar na de oprichting, had het een portefeuille van 111 miljoen euro. Medio 2015, toen het gesloten boekjaar werd afgerond, stond het vastgoed van Aedifica voor meer dan een miljard euro in de boeken.

De afgelopen tien jaar is het bedrijf gemiddeld met 28 procent per jaar gegroeid. Aedifica richt zich vooral op seniorenwoningen. Liefst 71 procent van de totale portefeuille bestaat daaruit. Daarnaast heeft het appartementen (22 procent) en hotels (7 procent). De bezittingen liggen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Najaar 2015 zette Aedifica voorzichtig voet aan de grond in Duitsland, en dit voorjaar maakte het zijn entree op de Nederlandse markt. Voor dertig miljoen euro werden vier panden in Baarn, Hilversum en Deventer gekocht, die worden gebruikt door de zorginstelling Domus Magnus. Bij die laatste gelegenheid maakte ceo Stefaan Gielens er geen geheim van dat Aedifica verder wil uitbreiden. Bij een emissie van nieuwe aandelen medio 2015 werd 153 miljoen euro opgehaald, waardoor de schuldenlast daalde tot 37 procent. Volgens Gielens is een schuldenratio van 55 procent ideaal. Dat betekent dat Aedifica toen over een oorlogskas van pakweg tweehonderd miljoen euro beschikte. Daarvan is overigens al wel een en ander opgebruikt.

Als ceo is Gielens degene die zich met de dagelijkse gang van zaken bezig houdt, maar het is duidelijk dat Olivier Lippens de grote man achter Aedifica is. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur en vertegenwoordigt grootaandeelhouder Finasucre, die ongeveer 5,5% van de aandelen bezit. Finasucre is het bedrijf van de adellijke familie Lippens, die zijn geld heeft verdiend met suikerfabrieken. Nu de suikermarkt wordt geliberaliseerd, heeft de familie besloten ook in vastgoed te beleggen. Olivier Lippens, een neef van voormalig Fortis-topman Maurice Lippens, stond een paar jaar geleden 23ste op de lijst van rijkste Belgen. Bij alle emissies die Aedifica de afgelopen jaren heeft meegemaakt, heeft Lippens zijn belang op hetzelfde peil gehouden.

Het is opmerkelijk om ceo Gielens in interviews te horen uitleggen waarom Aedifica wil uitbreiden naar Duitsland en Nederland. ‘We kunnen het ons niet veroorloven dat onze rustoorden in Brussel morgen bij wijze van spreken vanuit Parijs om efficiëntieredenen gesloten worden’, zei hij bijvoorbeeld tegen Vastgoedmarkt. Eigenlijk suggereert hij dat bejaardenwoningen in handen zouden moeten zijn van regionale spelers, en dat Nederlandse en Duitse senioren erop bedacht moeten zijn dat hún rusthuizen weleens uit efficiëntieredenen gesloten zouden kunnen worden door Brusselaars als Gielens.

Aedifica verwacht dat seniorenwoningen een booming market worden. Tegen een Vlaamse regionale krant vertelde Gielens dat een verblijf in een rusthuis vijftig à zestig euro per dag kost. Op de verbaasde vraag welke Vlaming dat kon betalen, legde Gielens geruststellend uit dat het merendeel van de bewoners er maar twee jaar woont. Met de waarde van hun eigen huis en de zorgverzekering zou dat volgens Gielens zeker te overbruggen zijn. Of hij de lezers van de krant gerust heeft gesteld, is de vraag.

Financieel draait Aedifica echter prima. In het boekjaar 2014/2015 bedroegen de huurinkomsten bijna vijftig miljoen euro, ruim negen miljoen meer dan het jaar ervoor. Onderaan de streep hield het 45 miljoen over, tegen 21,4 miljoen medio 2014. Sinds de emissie vorig jaar is de aandelenkoers gestegen van 49 naar 60 euro.

 

Over de auteur

René Bogaarts is freelance journalist  

Dit artikel is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van mei 2016 

Reageer op dit artikel