nieuws

M7: verzamelpanden secundaire locaties bubble proof

Beleggingen

Verzamelgebouwen op secundaire locaties in Noord-Europa zullen zelfs bij de volgende vastgoedcrisis een aantrekkelijke investering blijken. Dat betoogt M7-oprichter Richard Croft in Estates Gazette.

M7: verzamelpanden secundaire locaties bubble proof

M7 maakte 11 februari 2016 de aankoop bekend van veertien kantoorpanden en vier retailparken in Nederland voor 86,4 miljoen euro. De Britse vastgoedinvesteerder koopt flink in op de Nederlandse markt. In de eerste maanden van 2016 werd M7 eigenaar van kantoorpand Frontier in Delft en drie kantoorgebouwen van Honopa in Papendrecht, Alblasserdam en Haarlem. In november 2015 meldde de onderneming al de koop van gemengde portefeuille met 42 objecten verspreid over Nederland voor 82 miljoen euro. Nog eens een portefeuille met twaalf bedrijfscomplexen werd voor 48 miljoen euro ingelijfd namens een fonds van MStar Europe, een joint venture met het Starwoord Global Opportunity Fund.

Croft zegt de afgelopen maanden aardig wat deals te hebben gezien tegen te hoge prijzen en waarschuwt voor een volgende vastgoedcrisis. ‘Het is nog niet als in 2007, maar wees waakzaam’, luidt de kop van het artikel in Estates Gazette. Alarmsignalen zijn volgens de M7-topman het gepraat over ‘het nieuwe normaal’ van 0 procent rente en 0 procent inflatie, waardoor vastgoeddeals al snel aantrekkelijk lijken. Erger is volgens Croft het gebruik van de woorden ‘het nieuwe paradigma’. ‘De geschiedenis heeft ons geleerd dat zoiets niet bestaat. Elke markt is cyclisch. Maar mensen zijn geconditioneerd om te denken dat ‘het deze keer anders is’.

Over zijn snel groeiende portefeuille maakt Croft zich geen zorgen omdat die niet te duur is ingekocht. ‘Ik werd laatst gevraagd om commentaar op het risico dat vastgoedwaarden voorlopen op de gebruikersmarkt. Het is moeilijk om dat volledig te ontkennen. Daar staat tegenover dat verzamelgebouwen op secundaire locaties in Noord-Europa nog steeds van de hand gaat tegen rendementen van 650 tot 700 basispunten boven de leenkosten. Ik denk dat de sector nog steeds goed rendeert.’

Reageer op dit artikel