nieuws

Kwart miljard aan beleggingen per week

Beleggingen

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt is het jaar begonnen met een zeldzame sprint. In de eerste acht weken verwisselde voor ruim 2 miljard euro van eigenaar.

Wat zich in de tweede helft van 2015 al aftekende, werd aan het begin van beleggingsjaar 2016 in zijn volle omvang duidelijk. De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt vertoont een ongewone activiteit. In acht weken tijd verwisselde voor 2 miljard aan direct vastgoed van eigenaar, heeft Vastgoedmarkt Research becijferd. De beschouwde periode is 11 januari tot en met 7 maart. Het beleggingsjaar begint bij Vastgoedmarkt traditioneel op de maandag van de tweede volledige week. Dit vanwege overloop van transacties uit december.

Het totaal kon zo ver oplopen door de massale toestroom van buitenlanders met diepe zakken. De partijen van over de grens snakken naar rendementen die substantieel hoger liggen dan de langlopende staatsobligaties van kredietwaardige landen, waar ze nog net niet op toeleggen. Nederlands vastgoed was in de eerste acht weken van 2016 goed voor bijna anderhalf miljard aan investeringen door buitenlanders. Dat komt neer op zeventig procent van het totaal.

Wat de Nederlandse beleggers daar in hetzelfde tijdsbestek tegenover stellen, is 650 miljoen euro. Waarvan 240 miljoen euro voor instituten, 50 miljoen euro voor fondsen en 360 miljoen euro voor particulieren. In de eerste jaren na de kredietcrisis zou het genoeg zijn geweest om de thuismarkt te domineren. Anno 2016 resulteert het in een bijrol op het eigen toneel.

Kantoren weggekaapt

De vaak bejubelde woningen zijn niet de grootste categorie onder buitenlanders. In woningen ging iets meer dan een kwart zitten van de buitenlandse investeringen in Nederlands onroerend goed. Niet in de laatste plaats door de twee transacties van in totaal 100 miljoen euro waarmee het Britse Round Hill Capital eigenaar werd van 1.354 woningen. Buitenlanders kwamen met hun 400 miljoen euro aan investeringen in ons residentieel wel verder dan de vaderlandse beleggers. Die tekenden in hetzelfde segment voor 300 miljoen euro. Daarvan werd 150 miljoen ingelegd door instituten en 150 miljoen euro door particulieren.

Maar de echte jus zit voor de buitenlandse beleggers in onze kantorenmarkt. De aankoop door Goldman Sachs van een portefeuille met onder meer 182 miljoen euro aan kantoren van Altera Vastgoed komt uitvoerig aan bod in de rubriek Deal van de Maand. Altera-topman René Hogenboom verzucht daarin dat buitenlandse partijen de mooiste kantoren weg hebben gekaapt, profiterend van het totale gebrek aan interesse van Nederlandse pensioenfondsen voor beleggingen in het segment.

Opvallend veel Angelsaksische partijen meldden zich bij veelal Nederlandse bezitters van Nederlandse kantoren en zagen hun moeite de afgelopen maanden beloond met een transactie. MCAP was een van de vaker terugkerende klanten, met aankopen van de Zuidtoren in Hoofddorp, De Bordewijk in Den Haag, Signum in Delft en het hoofdkantoor van USG People in Almere voor in totaal 55 miljoen euro. Van M7 Real Estate kan dat ook worden gezegd. De Britse vastgoedinvesteerder werd eigenaar van onder meer Frontier in Delft en drie kantoorgebouwen van Honopa in Papendrecht, Alblasserdam en Haarlem.

Buitenlanders tekenden voor 540 miljoen euro van de in totaal 670 miljoen euro aan investeringen in kantoren. Nederlandse institutionele beleggers kochten in hetzelfde segment voor 90 miljoen euro en Nederlandse particulieren voor nog eens 30 miljoen euro. Wel had de grootste aankoop van een kantoorgebouw een Nederlands tintje. CBRE Global Investors legde namens het Dutch Office Fund de hand op Noma House, het project van Maarsen Groep en Brouwershoff Beheer op de Zuidas met 12.892 m2 kantoor, 625 m2 winkelruimte en 68 ondergrondse parkeerplaatsen.

Renteverlaging

Bij een onveranderd tempo zal 2016 voor Nederland eindigen met een totaal van 13 miljard euro aan vastgoedbeleggingen. Dat komt overeen met 52 keer het bedrag van 250 miljoen euro dat per week in Nederlands vastgoed werd belegd. Het huidige record van na de kredietcrisis staat op 11,6 miljard, blijkt uit in februari gepubliceerde berekeningen van Vastgoedmarkt-oprichter Dirk Rompelman.

Alleen kan bij de drukte op de beleggingsmarkt dezelfde kanttekening worden geplaatst als aan het eind van 2014. Het aanbod aan beleggingsvastgoed kan opdrogen. Er zijn nog enkele grote deals te verwachten zoals de verkoop van de kantorenportefeuille van Lonestar. Daarna zou het stiller kunnen worden rond direct vastgoed, valt in de markt te beluisteren. Weliswaar komt er groot geweld aan met de verkoop van Propertize. Maar verkopen van leningen tellen niet mee in de beleggingstotalen van Vastgoedmarkt, net zo min als aandelentransacties overigens.

Daartegenover staat dat Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, een nieuw hoofdstuk heeft toegevoegd aan het feuilleton van de monetaire verruiming. Het belangrijkste rentetarief gaat 5 basispunten omlaag naar 0 procent, banken moeten een 10 basispunten hoger stallingstarief betalen en de omvang van opkoopprogramma van staatsobligaties gaat van 60 miljard euro naar 80 miljard euro per maand. Met nog meer goedkoop geld in omloop worden investeringen in vastgoed nog aantrekkelijker. Dat kan tot een flink beleggingstotaal voor 2016 leiden.

 

Vastgoedbeleggingen 11 januari tot en met 7 maart 2016

Kantoren

Winkels

Woningen

Bedrijfsruimten

Totaal

en overig

Institutioneel

90

0

150

0

240

Fonds

0

50

0

0

50

Particulier

30

100

150

80

360

Buitenlands

540

170

400

310

1420

Totaal

670

310

700

390

2070

Bron: Vastgoedmarkt Research

Auteur: Peter Hanff
Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van maart 2016  

 

Reageer op dit artikel