nieuws

Alternatief vastgoed in trek

Beleggingen

Alternatief vastgoed maakte in 2015 een kwart uit van de totale beleggingen in vastgoed, becijferde Savills. In 2007, het vorige piekjaar in vastgoed, bedroeg dat 15 procent.

Met alternatief vastgoed worden de sectoren bedoeld buiten de traditionele (kantoren, winkels en industrieel). Alternatieven zijn studentenwoningen, seniorenwoningen, gezondheidszorg/klinieken en recreatie. Het gaat in deze sectoren doorgaans om lagere transactievolumes, minder liquiditeit, minder transparantie en ze hebben een anti-cyclisch karakter. Het rendement is gemiddeld 6 procent, vergeleken met 4,6 procent voor traditioneel commercieel vastgoed. 

De vraag wordt aangewakkerd door een aantal demografische trends, zoals een ouder wordende bevolking, meer internationale studenten en meer toeristen.  

De grootste markt voor alternatief vastgoed was in 2015 Groot-Brittannië, goed voor de helft van alle investeringen in alternatief vastgoed met een waarde van 10 miljard euro. Duitsland is nummer 2 met 25 procent en Zweden derde met 13 procent. 

Het meest populaire type alternatief vastgoed waren gebouwen met gemengde bestemming, doorgaans bestaande uit woningen of kantoren met op de begane grond commerciële of productieruimten. Dit type vastgoed maakte bijna een derde uit van de totale beleggingen in de alternatieve sector. Gezondheidszorg/seniorenwoningen waren goed voor 14 procent, studentenwoningen 12 procent en autogerelateerd vastgoed (parkeren, service) 8 procent. 

Reageer op dit artikel