nieuws

Propertize moet minimaal 3,2 miljard opbrengen

Beleggingen

Vóór 16 februari kunnen partijen een (niet-bindend) bod doen op het drie jaar geleden geprivatiseerde Propertize. Volgens de geruchten hebben zich zeker 50 partijen aangediend. Vooral uit het buitenland is veel belangstelling. Veelzeggend is dat de advertentie voor de verkoop exclusief in de Financial Times verscheen.

Om de schulden te kunnen aflossen, moet Propertize minimaal 3,2 miljard euro opbrengen. Dat bedrag bestaat uit Medium Term Notes en Euro Commercial Paper ter waarde van 2,686 miljard euro en het bedrag dat de Nederlandse staat in 2013 heeft voorgeschoten van 500 miljoen euro. 

Nadat partijen hun bod hebben uitgebracht, volgt een tweede fase en mogelijk een derde. De tweede fase bestaat uit een due diligence. Na een vooralsnog onbekende periode die staat gereserveerd voor die due diligence, worden de overgebleven partijen uitgenodigd voor een bindend bod. Een simpele zaak, lijkt vooralsnog, gezien het voortraject, met de beste kansen voor het hoogste bod. Maar Netherlands Financial Investments houdt zich het recht voor in te grijpen als de biedingen niet opbrengen wat de staat in gedachten heeft. 

Gaat Propertize in buitenlandse handen komen? Dat is goed mogelijk, maar er zijn zeker mogelijkheden voor Nederlandse institutionele beleggers, al dan niet in een consortium. Zij kennen de portefeuille, zij kennen de geschiedenis van Propertize en zij kennen de mensen die er nu de dienst uitmaken.

Een analyse van deze transactie staat in Vastgoedmarkt van februari 2016, die verschijnt op 18 februari. 

 

Reageer op dit artikel