nieuws

Nieuwe machtsgreep buitenlanders op beleggingsmarkt

Beleggingen

De pauze die buitenlandse vastgoedinvesteerders in Nederland moesten nemen door gebrek aan geschikte panden en portefeuilles heeft niet lang geduurd. Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt-oprichter Dirk Rompelman.

In de tweede helft van 2015 kwam er weer ruim voldoende aanbod. Zo werd de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt opnieuw overspoeld door geld van over de grens.

Wie medio 2015 zijn verwachtingen over vastgoedinvesteringen baseerde op onderzoek naar transacties uit de eerste jaarhelft, had misschien voorspeld dat de Nederlandse beleggingsmarkt ook in de tweede helft van het jaar zou worden gedomineerd door partijen van eigen bodem. Maar ruim een half jaar later wees onderzoek van Vastgoedmarkt-oprichter Dirk Rompelman op het tegendeel.

Halverwege het jaar (peildatum 25 juni in verband met het sluiten van het julinummer) hadden Nederlandse beleggers een straatlengte voorsprong op investeerders uit het buitenland. Het rood-wit-blauwe staafdiagram op de voorpagina van het juli-nummer van Vastgoedmarkt toonde een totaal van 3.000 miljoen euro voor Nederlandse vastgoedbeleggers, twee keer zo hoog als de 1.500 miljoen euro voor partijen van over de grens.

Zes maanden later was het beeld 180 graden gedraaid. Aan het einde van beleggingsjaar 2015 (peildatum 11 januari 2016 in verband met de traditionele overloop van transacties uit december) bleken de buitenlanders toch het grootste deel van de vastgoedbeleggingen voor hun rekening te hebben genomen. Partijen uit andere landen investeerden vorig jaar 6.150 miljoen euro in Nederlandse commercieel vastgoed, zo becijferde Dirk Rompelman. Nederlanders stelden daar 700 miljoen euro minder tegenover en kwamen daarmee op 5.450 miljoen euro.

Reageer op dit artikel