nieuws

Hartelt Fund Management komt met eerste fonds

Beleggingen

Hartelt Fund Management lanceert in het tweede kwartaal een zorgvastgoedfonds voor institutionele beleggers. Het wordt het eerste fonds van deze onderneming van Montesquieu, Panta Rhei Partners en de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF.

De eerste closing van zijn zorgvastgoedfonds verwacht directeur Joep Munten van Hartelt Fund Management rond 1 april af te kunnen ronden met enkele institutionele partijen. Munten wil nog geen namen noemen. Als bewaarder van het fonds is trustkantoor TMF gecontracteerd.

Het zorgvastgoedfonds van Hartelt richt zich op drie sub-segmenten binnen de zorgsector: verpleeghuizen, beschermd wonen voor mensen met een zware zorgcomponent en eerstelijns zorgcentra zoals verzamelposten van huisartsen, fysiotherapeuten en dergelijke.  Verwacht wordt dat zo’n 30 objecten in het fonds worden ondergebracht, variërend in waarde van circa 3 miljoen (eerstelijnscentra)  tot 15 à 20 miljoen euro (beschermd wonen) per object.

Streefvolume bedraagt minimaal 150 miljoen euro. ‘Dat is ook afhankelijk van de leverage die beleggers in het fonds wensen,’ legt Munten uit. Al zal de financieringsgraad op fondsniveau beslist niet hoger uitvallen dan 25 procent van de waarde van het onderliggende vastgoed. Dit gezien het lage risicoprofiel en de lange termijn beleggingshorizon van het fonds.

Het ‘risico/rendementsprofiel is ‘coreplus’ met een verwacht direct rendement van 4 procent en een indirect rendement van 2,5 tot 3 procent. Een geprognosticeerd looptijdrendement dus van 7 procent. Munten: ‘We maken daarbij een conservatieve inschatting. We zullen bij acquisities bijvoorbeeld altijd rekening houden met de alternatieve aanwendbaarheid en de kosten van een eventuele noodzakelijke transformatie als het huurcontract is afgelopen. De alternatieve aanwendbaarheid van een eerstelijnszorgcentrum is na 20 jaar waarschijnlijk lager dan de andere sub-segmenten. Bij wonen met zorg heb je het in feite over individuele wooneenheden die met enkele kleine ingrepen prima geschikt zijn voor de reguliere woningmarkt. Die hoef je dus niet tot grondwaarde af te schrijven.’

Meer over Hartelt Fund Management in het februarinummer van Vastgoedmarkt dat donderdag 18 februari verschijnt.

Reageer op dit artikel