nieuws

Goldman Sachs koopt 180.000 m2 vastgoed Altera

Beleggingen

Altera Vastgoed heeft zijn gehele kantorenportefeuille van bijna 112.000 m2 verkocht aan Goldman Sachs. Ook heeft de Amerikaanse zakenbank 68.664 m2 aan bedrijfsruimte van Altera verworven.

De kantorenportefeuille bestaat uit 111.922 m2 vloeroppervlak verdeeld over twintig gebouwen. Die zijn voor meer dan driekwart gelegen in de Randstad, waaronder Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De verkoopopbrengst is nagenoeg gelijk aan de taxatiewaarde ultimo 2015. Medio 2015 bedroeg de waarde van deze portefeuille 181 miljoen euro, staat vermeld in het halfjaarverslag. In september 2015 nam Altera het besluit uit kantoren als beleggingssector te stappen. Door middel van een internationaal uitgezette tenderprocedure zette Altera de portefeuille vervolgens te koop.

Ook heeft Goldman Sachs zeven objecten uit de bedrijfsruimteportefeuille van Altera verworven met een vloeroppervlak van in totaal 68.664 m2. Deze objecten zijn gelegen in Hoofddorp, Delfgauw, Schiedam, Dordrecht, Amersfoort, Breda en Duiven. De verkoopopbrengst ligt nipt boven de taxatiewaarde ultimo 2015. René Hogenboom, algemeen directeur Altera, is ‘verheugd over het voorspoedige verloop van de transacties en het resultaat voor de aandeelhouders in de sectoren Kantoren en Bedrijfsruimten’.

‘Onze focus ligt nu op de verdere uitbouw van de sectoren Woningen, Winkels en Bedrijfsruimten. Recent is besloten dat Altera ook toegankelijk is voor andere aandeelhouders dan alleen maar Nederlandse pensioenfondsen zoals verzekeraars en professionele beleggers. Uit zowel Nederland als het buitenland en dat geldt dan ook voor buitenlandse pensioenfondsen. Met de uitbreiding van verschillende typen aandeelhouders zullen wij de ingezette groei binnen die drie sectoren verder vormgeven.’

Valad is in deze deal participerend asset manager. Mark McLaughlin, managing director Valad Benelux: ‘De verworven portefeuille omvat enkele kwalitatief hoogwaardige, bekende gebouwen en is een waardevolle toevoeging aan onze al sterke portefeuille in Nederland. Het werk dat we tot dusverre voor Goldman Sachs hebben gedaan met betrekking tot de Omikron- en Chronos-portefeuilles, door onze lokale kennis en waarde toevoegende asset managementstrategieën in te zetten, geeft aan dat we goed in staat zijn om het lopende management van de portefeuille op ons te nemen.’

Altera werd voor de transacties met Goldman Sachs geadviseerd door DTZ Zadelhoff in collegiaal verband met BNP Parisbas Real Estate, Boekel trad op als juridisch adviseur. Goldman Sachs werd geadviseerd door CBRE en Loyens & Loeff. Valad Europe adviseerde eveneens Goldman Sachs en treedt tevens op als in de portefeuille participerende asset manager.

Reageer op dit artikel