nieuws

Deka grootste buitenlandse vastgoedbelegger

Beleggingen

Deka Immobilien claimt met een portefeuille van ruim 2,3 miljard euro de grootste buitenlandse vastgoedbelegger in ons land te zijn. Op zijn bezit aan de Zuidas heeft de Duitse belegger nu al een theoretische boekwinst van 70 tot 80 miljoen euro gerealiseerd.

Dat zegt de Nederlander Jan van den Hogen tegen Vastgoedmarkt. Hij was tot 1 oktober 2015 acht jaar lang verantwoordelijk voor de opbouw van de Nederlandse Deka-portefeuille. Meest recente aankoop van de Duitse vastgoedvermogensbeheerder vormt het multifunctionele complex The Bank (32.500 m2) in het centrum van Amsterdam, dat in november 2015 voor 275 miljoen euro werd overgenomen van de Kroonenberg Groep.

Deka is in Nederland met drie grote beursgenoteerde open-end vastgoedfondsen actief, en een viertal kleinere Spezial-fondsen. Het bedrijf is zonder twijfel de grootste belegger op de prestigieuze Amsterdamse Zuidas. Veel iconen behoren tot de portefeuille, waaronder The Edge (40.000 m2), Symphonie (34.500 m2), Viñoly (29.579 m2), The Rock (29.600 m2) en Freshfields House. Tot de Amsterdamse bezittingen behoren voorts het American Hotel aan het Leidseplein en het Mövenpick Hotel aan het IJ, evenals het onlangs volledig opgeknapte kantoorgebouw Oval Tower in Zuidoost.

Aan Van den Hogen de vraag wat ons land de laatste jaren zo aantrekkelijk maakt voor buitenlandse vastgoedbeleggers? Van den Hogen: ‘Op ons hoofdkantoor in Frankfurt zijn tientallen analisten dagelijks in de weer met het scannen van de beleggingsmarkten aan de hand van allerlei parameters. Nederland komt als beleggingsmarkt qua transparantie en betrouwbaarheid steevast als een van de eerste vier of vijf landen waarin Deka mondiaal wil beleggen. Dat is overigens al vele jaren het geval.’

Meer over Deka Immobilien in het januarinummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 21 januari verschijnt. 

Reageer op dit artikel