nieuws

Buitenlandse vastgoedbeleggers hebben eigen spreekbuis

Beleggingen

Buitenlands beleggers zijn van grote betekenis voor de Nederlandse vastgoedmarkt. Met HPP-IREIN beschikken zij ook over een eigen spreekbuis.

‘Er was veel besluitvorming over ons, maar nooit met ons! Dat is veranderd. We zitten nu regelmatig met minister Blok aan tafel’, stelt Jan van den Hogen in het bescheiden onderkomen van Deka Immobilien Nederland in het Amsterdamse WTC. ‘Ook voor steeds meer gemeenten is HPP-IREIN een belangrijke gesprekspartner.’

Van den Hogen, voormalig directeur Nederland van Deka Immobilien, vormt een van de drijvende krachten achter HPP-IREIN, dat precies een jaar geleden operationeel werd. Samen met Huib Boissevain (Annexum), Victor Frequin (architectenbureau OeverZaaier) en Christa Thijssen (Holland Property Plaza- HPP) vormt hij het bestuur en is per 1 januari ook toegetreden tot het hoofdbestuur van HPP.

Volgens Van den Hogen kan HPP-IREIN al op enkele wapenfeiten bogen. Zo zat deze belangenorganisatie in de denktank van Blok over de aanpassingen in het verhuurdersheffingssysteem en de woningliberalisatiegrens. Verder worden buitenlandse beleggers tegenwoordig veel beter op de hoogte gehouden van wet- en regelgeving die in de pijplijn zit en die impact zou kunnen hebben voor buitenlandse vastgoedbeleggers. ‘Daarbij zijn in principe alle politieke onderwerpen die de performance van onze vastgoedbeleggingen kunnen beïnvloeden van belang,’ legt het bestuurslid uit.

Naast de lobby voor een breed scala van vastgoed gerelateerde onderwerpen –  variërend van verhuurdersheffing, huurwoningenbeleid, woningcorporaties, ruimtelijke ordening, belastingverdragen, energiebesparing, transformatie van leegstand vastgoed – fungeert HPP-IREIN als platform voor informatie-uitwisseling voor buitenlandse partijen. Ook tracht de organisatie meer begrip te kweken voor de mogelijkheden en onmogelijkheden van buitenlandse beleggers bij Nederlandse bestuurders. 

Over de onmogelijkheden van buitenlandse vastgoedbeleggers zegt Van den Hogen: ‘Bij menig wethouder in Nederland leeft  de illusie dat buitenlandse investeerders een rol zouden kunnen vervullen bij het vlot trekken van woningprojecten. Maar de Duitse wet- en regelgeving verbiedt het speculatief ontwikkelen door institutionele beleggers. Dus we hebben ook aan minister Blok duidelijk gemaakt: ‘ja, er is veel kapitaal beschikbaar bij buitenlandse vastgoedbeleggers maar niet voor ontwikkelingen op risico.’

Op de vraag waarom  de buitenlandse partijen zich niet hebben aangesloten bij de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN), antwoordt Van den Hogen : ‘IVBN is een prima club, maar daar ligt niet de focus op buitenlandse beleggers’.

Maar Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, vindt alle inspanningen van minister Blok om meer buitenlandse vastgoedbeleggers naar Nederland te halen maar niks. Van den Hogen hierover: ‘We verstoren hun markt, denken ze.  Maar als ik kijk naar de schaal waarop buitenlandse partijen in het algemeen opereren dan zitten we nauwelijks in hun vaarwater. Dat soort sentimenten spelen overigens helemaal niet bij IVBN. En terecht! Ik denk dat buitenlandse beleggers een wezenlijke bijdrage aan de stabiliteit van de Nederlandse commercieel vastgoedmarkt, zowel in goede als in slechte tijden! We zijn dus van groot economisch belang voor de BV Nederland.’

Meer over IREIN in het januarinummer van Vastgoedmarkt dat donderdag 21 januari verschijnt.

Reageer op dit artikel