nieuws

‘Splitsen totale rendement reduceert portefeuillerisico’

Beleggingen

Door het totale rendement in twee componenten – direct en indirect rendement – te splitsen, kan het portefeuillerisico van risicoaverse beleggers worden gereduceerd. Dit stellen Ytzen van der Werf en Fred Huibers van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) in hun onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de stichting ROZ Vastgoedindex Nederland.

‘Splitsen totale rendement reduceert portefeuillerisico’

Verder blijkt dat vooral het directe rendement van vastgoed een positieve bijdrage levert aan de verbeterde risico-rendementsverhouding in een internationale multi asset portfolio. De studie biedt zowel inzicht in de fundamentele karakteristieken van vastgoed binnen ALM studies als handvaten voor het verkennen van methoden om de vastgoedrendementen daadwerkelijk te kunnen splitsen, bijvoorbeeld door het strippen van de IPD index met behulp van derivaten (return swaps).

‘Uit dit onderzoek blijkt dat de directe component van de rendementen op (vooral) vastgoedbeleggingen een zeer interessante risico-rendementsverhouding heeft. Voor risicoaverse beleggers is een product waarmee zij hun portefeuille kunnen beschermen tegen onverwachte waardeontwikkelingen interessant. In het VK bestaat al een markt voor Total Return swaps en er is naar mijn idee geen reden waarom er geen markt zou kunnen ontstaan voor Capital Gain Swaps of Income Return swaps. Vijftien jaar geleden was er ook nog geen markt voor ‘stripped Equity indices’ en nu wordt er wereldwijd voor 1 miljard euro per dag aan Index Dividend contracten verhandeld,’ aldus Henk Hilverink, voorzitter van de stichting ROZ Vastgoedindex Nederland.

Ytzen van der Werf is als onderzoeker Real Estate Finance verbonden aan de ASRE. Zijn onderzoeksplaats wordt mede mogelijk gemaakt door de stichting ROZ Vastgoedindex Nederland. Fred Huibers is als research fellow Real Estate Finance verbonden aan de ASRE. Het onderzoek ‘Enhanced diversification by using unbundled returns’ [PDF] is gepubliceerd op vastgoedkennis.nl.

Reageer op dit artikel