nieuws

Wereldhave verkoopt Britse portefeuille en wijzigt strategie

Beleggingen

Wereldhave heeft op 8 februari overeenstemming bereikt over verkoop van vrijwel de hele portefeuille in het Verenigd Koninkrijk. De prijs bedraagt 243 miljoen pond (285 miljoen euro).

Wereldhave verkoopt Britse portefeuille en wijzigt strategie

Dat heeft de beursgenoteerde vastgoedbelegger zojuist bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over 2012. Wereldhave meldt daarnaast dat het zich voortaan concentreert op winkelcentra in België, Nederland en Finland en duurzame kantoren in Parijs. De activiteiten in Spanje staan ‘on hold’.

De verkoop van de Britse portefeuille is onderdeel van de eerste fase van de nieuwe strategie, net als eerder de afstoting van de Amerikaanse portfolio. Na de afronding van deze fase, medio 2013, wil Wereldhave tot 2015 zijn positie uitbreiden in de vier kernmarkten. Vanaf 2015 wil de onderneming weer groeien. De nieuwe strategie is een antwoord op de ‘veranderende omstandigheden op de consumenten-, retail-, vastgoed- en financieringsmarkten’.

De verkoopprijs van de Britse portefeuille ligt 4 procent beneden de boekwaarde per 30 september van 254 miljoen pond. De netto exit yield bedraagt 6,5 procent voor aftrek van de beheerskosten van de organisatie in het Verenigd Koninkrijk. Na aftrek van die kosten bedraagt de exit yield 5,75 procent. De afronding van de verkoop zal nog dit kwartaal plaatsvinden. Daarna resteert in het Verenigd Koninkrijk een grondpositie en een binnenkort op te leveren winkel- en kantoorruimte in Richmond met een boekwaarde van 23 miljoen pond. Na oplevering gaat het verkoopproces van start. Het kantoor in het Verenigd Koninkrijk wordt in de loop van 2013 gesloten. De kosten van sluiting bedragen ongeveer 1,5 miljoen en hebben een terugverdientijd van minder dan een jaar.

Reageer op dit artikel