Meubels huren: speel slim in op veranderend consumptiegedrag

Meubels huren: speel slim in op veranderend consumptiegedrag

Ons consumptiegedrag verandert snel. De collaboratieve economie groeit in een rap tempo. De handel in auto-onderdelen steeg bijvoorbeeld in 2020 met 42 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook kopen en verkopen we steeds meer tweedehands kleding en kiezen we vaker voor duurzame producten (een stijging van bijna 20 procent vergeleken met het afgelopen jaar). Ook de vastgoedsector zal moeten inspelen op deze ontwikkelingen. Welke oplossingen voldoen aan de verwachtingen van de consument? Een mooi voorbeeld: meubels huren in plaats van kopen.

Gezien de krapte op de woningmarkt moet ook de vastgoedsector zich aanpassen aan de ontwikkelingen op het gebied van economie, maatschappij en milieu. Welke oplossingen voldoen aan de verwachtingen van de hedendaagse consument? Het feit dat we minder te besteden hebben, beschikken over minder tijd en meer interesse tonen voor duurzame ontwikkeling, bepaalt tegenwoordig ons koopgedrag op de vastgoedmarkt.

Financieel aantrekkelijke oplossingen

Op de gespannen woningmarkt zien consumenten tal van redenen om hun consumptiepatroon te herzien en de voorkeur te geven aan gebruik boven bezit. Het financiële aspect is de voornaamste reden voor diegenen die liever huren dan kopen (17 procent). Dit verschilt uiteraard per product en hangt tevens af van hoe veel en hoe vaak het gebruikt wordt.

Stel je eens voor dat je tien panden wilt inrichten. Move&Rent heeft hiervoor onderstaande berekening gemaakt.

In plaats van al het meubilair en de bijbehorende diensten (logistiek, montage, enz.) in één keer te betalen, kan je de uitgaven spreiden door alles te huren. Als je koopt, geef je alles in één keer uit en staat het bedrag vast. Als je huurt via ‘furniture as a service’ (FaaS) van Move&Rent, betaal je maandelijks een vast bedrag.

Bovendien hebben meubelen een gemiddelde levensduur van vijf jaar en is de afschrijving dus ongeveer 20 procent per jaar. Je moet dit percentage aftrekken van de aankoopprijs voor elk jaar dat je ze in bezit hebt. De waarde van meubelen daalt snel.

Aantrekkelijkere woning

Verhuurders kunnen de huur van een gemeubileerd appartement met gemiddeld vier euro per vierkante meter verhogen en een hogere brutowinst behalen. Afgezien van het financiële aspect stelt het huren van meubilair je in staat de woning regelmatig opnieuw in te richten.

Tenslotte biedt het huren van meubilair twee belangrijke financiële voordelen. Ten eerste hoef je vanwege de maandelijkse betalingen niet in één keer een hoog bedrag neer te leggen voor de inrichting van de woning. Ten tweede wordt de woning aantrekkelijker en dus rendabeler als het meubilair wordt vervangen.

Meer tijd, minder stress

Als je huurt bij Move&Rent worden er geen kosten voor onderhoud of reparatie in rekening worden gebracht. Het meubelverhuurbedrijf blijft altijd verantwoordelijk voor het meubilair.

Ook vervoer en opslag zijn gratis. Het team van Move&Rent zorgt overal voor. De service is all-in: montage, levering aan huis, plaatsing en onderhoud. De meubelen worden weer op als het contract afgelopen is. Het principe is eenvoudig: zodra de bestelling wordt geregistreerd, levert Move&Rent de meubelen binnen drie werkdagen gebruiksklaar af op het opgegeven adres. Tot slot is de huurperiode flexibel.

Van de lineaire naar de circulaire economie

Volgens het Europees Milieuagentschap wordt er per jaar tien en een half miljoen ton aan meubelen verkocht met een totale waarde van 84 miljard euro. Slechts 10 procent hiervan wordt gerecycled. Waarom is dat zo weinig? Een mogelijke verklaring is dat consumenten onvoldoende op de hoogte zijn van de beschikbaarheid en de voordelen van duurzaam meubilair.

Daarnaast kost afvalverwerking gemeenten tientallen miljoenen euro's per jaar. Om nog maar te zwijgen van het logistieke ongemak van gebruikte meubelen die aan de straat gezet worden. Lokale overheden proberen consumenten aan te sporen zuiniger om te gaan met hun meubelen.

Move&Rent draagt bij aan de dynamiek van de circulaire economie door gehuurde meubels een tweede leven te geven”

In samenwerking met verschillende partners maakt Move&Rent deel uit van de oplossing. Het bedrijf draagt bij aan de dynamiek van de circulaire economie door alle gehuurde meubelen een tweede leven te geven. Duizenden meubelen profiteren hier jaarlijks van. Dit verkleint de CO2-voetafdruk en de meubelen krijgen een nieuwe eigenaar.

Huren in plaats van kopen

Waarom huren in plaats van kopen? Dit vragen steeds meer consumenten zich af. Verschillende producten worden tegenwoordig te huur aangeboden, zoals auto's, kledingstukken en tuinartikelen. In het kader van de gespannen situatie op de vastgoedmarkt en de tendens van verantwoord consumeren, schikt de markt zich naar de eisen van een groeiende groep consumenten die de voorkeur geeft aan gebruik boven bezit. Daar zijn tal van redenen voor, zoals minder besteedbare middelen, gemak, het feit dat bijvoorbeeld studenten meubelen minder lang nodig hebben, de wens een woning af en toe opnieuw in te richten of te profiteren van de nieuwste technologieën of de laatste trends.

Woningen worden niet alleen aantrekkelijker door deze nieuwe manier van consumeren, de vastgoedsector als geheel moet zich aan deze ontwikkeling aanpassen. Het is aan vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars hierop in te spelen om hun panden gemakkelijker te beheren en duurzamer te maken. Meubelverhuur is hiervoor een van de oplossingen.

Dit artikel is gesponsord door Move&Rent.