Thuiswerken: zo kan het nog beter

Thuiswerken: zo kan het nog beter

De coronamaatregelen zijn bijna niet meer uit ons normale, dagelijks leven te denken. We houden zoveel mogelijk afstand op straat en in de supermarkt, en we werken thuis. Maar hoe zorg jij er als werkgever voor dat jouw werknemers op een goede, gezonde manier thuiswerken?

Werken vanuit huis

Allereerst is het belangrijk dat jouw werknemers thuis net zo goed kunnen werken als op kantoor. Werken jullie op kantoor met twee schermen? Zorg dan dat er twee, of één aanvullende, thuis wordt afgeleverd. Werken jullie op kantoor op een laptop, regel dan een laptopstand voor de werknemers. Een goede werkhouding is belangrijk als je wilt dat iedereen zonder klachten de werkzaamheden kan verrichten.

Omgeving

Werknemers met kinderen hebben een pittige tijd achter de rug toen de scholen en kinderopvang waren gesloten. Inmiddels zullen ze dus doorgewinterde thuiswerkers zijn, maar toch: het kan altijd beter. Raad hen daarom aan om niét met hun gezicht richting het raam te zitten. Direct zonlicht is niet goed voor de ogen. Met de rug naar het raam is beter, al heb je dan wel vaak last van tegenlicht. Dat valt gelukkig gemakkelijk op te lossen met een goedkoop gordijn  als een verduisterend rolgordijn op maat of vouwgordijn. Gebruik dunne gordijnen om het felle zonlicht tegen te houden, maar de ruimte zelf wel te voorzien van natuurlijk licht!

Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers goed voor zichzelf kunnen zorgen als ze voor jou aan het werk zijn”

Beweging

Waar voor de coronacrisis regelmatig tijdens de lunchpauze een ommetje werd gemaakt, wordt dat nu hoogstwaarschijnlijk niet meer gedaan. Beweging is belangrijk, dus organiseer eens een videocall met alle collega’s waarbij jullie met z’n allen een stukje wandelen of oefeningen doen. Goed voor het teamgevoel – op afstand – en goed voor het lichaam! Als werkgever is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers goed voor zichzelf zorgen als ze voor jou aan het werk zijn. Een kleine moeite is via de mail, Slack of WhatsApp aan alle medewerkers laten weten dat het tijd is om even een rondje te lopen of om nu een half uur staand te werken. Alle beetjes helpen!

Weer op kantoor werken

Nu de maatregelen langzaamaan worden versoepeld is het mogelijk om zo nu en dan mensen op kantoor te laten werken. Houd rekening met de 1,5 meter afstand. Sommige collega’s zullen hier niet zo moeilijk over doen, maar respecteer de wensen van hen die wel altijd afstand willen bewaren. Maak duidelijke vlakken op de vloer met tape of maak gebruik van plastic schermen. Zorg daarnaast voor genoeg schoonmaakmiddelen en desinfectie voor de handen, maar ook voor het bureau, toetsenbord en muis als jullie gebruik maken van flexplekken.

Dit artikel is gesponsord door Veneta.